FOTO: null

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u izjavi za RTRS kazao je da se Bosna i Hercegovina može kretati prema eurointegracijama, ali ne i prema NATO-u. Govorio je i o inicijativi SDA odkle najavljuju da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska.

"Znaju da od toga nema ništa, ovdje se radi o spašavanju, pozicioniranju prije svega Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi i naravno da to ne može da prođe na taj način, niko se ne može igrati Republikom Srpskom. Pogotovo ne može proći njegova tvrdnja da Republika Srpska provodi aparthejd. To je nešto što vrijeđa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak", kazao je Dodik.

Kako je naveo, od Dejtona do danas Dom naroda Parlamenta FBiH nije popunjen sa srpskom delegacijom.

"Tamo je predviđeno da se bira 17, a nikada nije bilo više od 12 ili 13. Bakir Izetbegović prigovara o ravnopravnosti, od šest najvažnijih funkcija u Republici Srpskoj, dva pripadaju Bošnjacima, predsjednik Ustavnog suda i glavni tužioc. Neka pokaže u FBiH gdje od šest najvažnijih funkcija imaju dva Srbina i onda možemo da razgovaramo o mnogočemu. Ovo je pomalo i nervoza. Oni su naučili na podaništvo i međunarodnog faktora. Hrvate su majorizirali i sada pokušavaju to isto da urade sa Srbima i Republikom Srpskom i naravno da to ne može", poručio je Dodik.

Dodao je da sve ono što je "slovo Dejtonskog sporazuma", on to podržava.

"Djeluje dječački, očigledno da sam ih dobro iznervirao što se nalazim tamo. Nisu me očekivali na taj način. Traži se da se promijeni Milorad Dodik. Kako da se ja promijenim? Samo mi kaži šta treba da promijenim, ja ću kontra uraditi", kazao je Dodik za RTRS.

"Oni su naučili da uvijek iza sebe imaju OHR. Izetbegović je naučio da OHR bude na njihovoj strani. Očigledno da Bakir Izetbegović ima mnogo razloga da bude nervozan. Ja nisam ni znao, da on nije onako reagovao, da se bira uopšte glavni tužioc u BiH, očigledno da njemu to smeta, smeta mu mnogo toga. Mogao bi da odgovara više svom narodu i da mu pomogne, da pokuša da Sarajevo ne bude onako zagađeno. Ja sam spreman da to pomognem. Oni misle da je uspjeh BiH ako RS uvrijede. I mi imamo jasne stavove. BiH može da se kreće prema evropskim integracijama, a prema NATO-u ne može zato što je to odluka suverenog organa kao što je to NSRS", kazao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )