FOTO: RTRS

BEČ - Predsjednik Republike Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanović sastali su se u Beču s predstavnicima srpske dijaspore.

Prisustvovali su i "Srpskom festu", koji se prvi put održava u tom gradu. Istaknut je značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet.

Delegacija Srpske prisustvovala je i "Multi-kulti festu" u Leobersdorfu.

- Očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture važno je za opstanak srpskog naroda, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Institucije Republike Srpske ostvaruju dobru saradnju sa udruženjima Srba u inostranstvu, poručili su zvaničnici.

- Da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i sve ono što čini identitetom srpski narod. Prošli smo satanizacije, stavljani na engativnu stranu percepicje - ističe predsjednik Srpske.

- Uvijek naglašavam dijaspori da nema potrebe da bilo ko iz Srpske traži pomoć dijaspori, sad mi pomažemo, udruženjima, crkvi, da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije - poručuje premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Kao jedan od važnih projekata za očuvanje jezika, na inicijativu predsjednika i premijerke Srpske, nedavno je pokrenut projekat "Njegujmo srpski jezik", koji u Austriji sprovodi predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

- Mi posećujemo srpske klubove da vidimo koliko ima zainteresovane djece da uče srpski jezik, mislim da ćemo uskoro imati rezultate i početi sa projektom - navodi Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

- Srpski jezik je potezima pokušan da bude minimiziran potezima međunarodne zajednice, ali on je važan, mi ne prihvatamo bosanski. Zato je važno da ljudi ovde uče i znaju - poručio je Dodik.

Prvi put u Beču, u 10. okrugu održan je "Srpski fest", u organizaciji kulturno-umjetničkog društva "Stevan Mokranjac" iz Beča, koji ove godine slavi dvije decenije postojanja.

I Leobersdorf nadomak Beča bio je u znaku dijaspore. "Multi-kulti fest" okupio je brojna srpska kulturno-umjetnička društva, ali i drugih nacija.

Okupili su se iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Meksika, Paragvaja, Bugarske, Hrvatske.

Ova manifestacija već 12 godina okuplja srpska kulturno-umjetnička društva, porijeklom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Predsjednik i premijerka Srpske prisustvovaće večeras i manifestaciji "Zavičajno veče" Republike Srpske u Štutgartu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )