FOTO: Tanjug

Oluja "Kjara", koja već nekoliko dana hara sjevernom i centralnom Evropom i za sada je odnijela sedam života, uzrokovala je mnogobrojna odlaganja ili otkazivanja letova, željezničkih i trajektnih linija.


Danas je stigla i do austrijskog grada Salcburga, nedaleko od granice sa Njemačkom, gde oko 400 vatrogasaca satima pokušava da ukloni svo drveće koje je palo na puteve i automobile, prenosi AP.

Takođe, na jednoj zgradi otkinula je metalni krov.

Njemačka železnička kompanija "Dojče ban", koja je u ponedeljak obustavila sve dugolinijske vožnje, saopštila je da je većina linija ponovo uspostavljena širom zemlje, osim na jugu gdje su i dalje jaki vetrovi. U toj zemlji ponovo su otvorene i škole.

U sjevernoj Bavariji, gde su udari vetra dostizali 160 kilometara na sat, oluja je proizvela rekordnu količinu električne energije u vjetroturbinama.
Njemačka meteorološka služba saopštila je da će u većini zemlje vjetar oslabiti, ali da se pomera ka jugoistoku.
Na sjeveroistoku Njemačke očekuje se nova oluja koja će prvo udariti Baltičku obalu, a očekuju se i obilne padavine, kao i u Francuskoj i Belgiji.
U Engleskoj i Škotskoj i dalje je na snazi upozorenje od poplava, a obilne padavine dovele su do izlivanja brojnih rijeka.

Smrtni slučajevi zabeleženi su u Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Njemačkoj i Češkoj.

Dvije žene, majka i ćerka, poginule su u Poljskoj nakon što je oluja srušila krov objekta za iznajmljivanje skija u zimovalištu Bukovina Tatrzanska blizu granice sa Slovačkom, i oduvala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare. Troje ljudi je povrijeđeno.
U Švedskoj se udavio jedan muškarac nakon što se prevrnuo čamac u kojem je bio s još jednim muškarcem, koji se još vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji i na jugu Engleske, nakon što je na njihove automobile palo drvo.

U Njemačkoj je vozač preminuo nakon što je kamionom naletio na parkiranu prikolicu radnika koji su čistili ostatke oluje sa autoputa u pokrajini Hesen.

Policija u Češkoj je saopštila da je oluja vjerovatno kriva za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo muškarac koji je vozio, a žena putnica je povrijeđena. Istražitelji misle da je na automobil palo drvo.

U Velikoj Britaniji zbog nevremena 20.000 domaćinstava i dalje nema struju, a iako se oluja smirila u tom dijelu Evrope, meteorolozi najavljuju snežne padavine i mećave.

Stanovnici sjeverozapada Engleske evakuisani su zbog izlivanja reke Irvel, a u škotskom gradu Havik, koji se graniči sa Engleskom bistro i kuća sa apartmanima urušili su se u rijeku Teviot, ali na sreću niko nije povređen.

Trajekti preko Engleskog kanala ponovo rade nakon što su u nedjelju bili zatvoreni, iako su službe na Tviteru napisale da su mogući daljnji prekidi.

Avio-kompanije koje lete do i sa američkih aerodroma pod uticajem oluje otkazale su više od 100 letova.

Oluja je protutnjala Francuskom, mada meteorolozi upozoravaju da bi udari vetra na Korzici mogli da dosegnu i do 200 kilometara na čas, a veliki talasi zabeleženi su i na severnoj obali.

Na putu koji povezuje Belgiju i Francusku snažan vjetar je prevrnuo kamion, dok je u Njemačkoj oko 50.000 domaćinstava bez struje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )