FOTO: nezavisne

Nagađanja o SDS-ovoj i SNSD-ovoj koaliciji zabrinula su neke od stranaka koje su dio lokalne vlasti u Doboju jer strahuju da će im se vladajući SDS zahvaliti na saradnji i pozicije prepustiti novom partneru.

Svoj dio kolača u dobojskoj Gradskoj upravi, ali i funkcije u lokalnom parlamentu imaju partije koje u Skupštini grada nemaju klubove. Ko bi zbog nove koalicije mogao da izvisi javno se ne govori, ali se uveliko šuška.

Bez Murveta Bajraktarevića (SBiH), predsjednika Skupštine grada, SDP ne može da djeluje kao klub jer ima samo dva odbornika, a u istoj situaciji je i DNS, jer ih je napustio Ratko Močić. Međutim, sa dva DNS-ova djeluje i samostalni odbornik Danijel Gajić, koji je i potpredsjednik lokalnog parlamenta.

Nakon kraha bošnjačke koalicije, klub nema ni SDA s obzirom na to da u Skupštini od jeseni 2016. godine sjede dva odbornika te partije, dok NDP i PDP imaju samo po jednog odbornika, ali ipak imaju i udio u lokalnoj vlasti.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, svojom je diskusijom na nedavnom skupštinskom zasjedanju naveo slušaoce da pomisle da će iz vlasti preći među opozicionare, ali on svoj istup obrazlaže drugačije.

"Ne, vjerujte to je pogrešan zaključak... Moja diskusija je bila usmjerena ka proceduri nastanka budžeta. PDP kao dio aktuelne većine smatra da treba dati jedan kvalitetan doprinos pri nastanku tog dokumenta. Mi smo u skladu s tim uputili Gradskoj upravi u septembru niz prijedloga mjera koje se uglavnom odnose na pronatalitetnu politiku. Nismo dobili odgovor ni poziv na konsultacije... Imamo od nacrta do prijedloga otprilike mjesec dana i dajemo prostor GU da nas pozove, da napravimo konsultacije", kaže Vasiljević.

O konsultacijama sa SDS-om ne razmišljaju dobojski socijalisti, koji tvrde da su jedina opozicija.

"S nama niko ništa nije dogovarao i s nama ne mogu razgovarati na temu ličnih priča. Ono o čemu mi možemo da razgovaramo, to je da uradimo nešto za grad Doboj", izjavio je Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Ukoliko do saradnje između SDS-a i SNSD-a dođe na nivou entiteta i zajedničkih institucija BiH, koalicija u Doboju je potpuno izvjesna, tvrde upućeni, ali iz ove dvije partije na lokalnom nivou su oprezni s izjavama.

"O novoj koaliciji odlučuju organi stranke, ja nisam kompetentan da tu... Ja sam član Predsjedništva SDS-a u Banjaluci... I na lokalnom nivou, normalno, ako se ide u koaliciju, treba se definisati koalicija i koja su mjesta ako se ide u koaliciju", naveo je Nebojša Marić, budući poslanik SDS-a iz Doboja.

"Sve što odluče najmudriji... Mi ćemo tu politiku slijediti, a to će sigurno biti politika koja je u interesu svih građana, kako grada Doboja, tako i RS", rekla je Sanja Vulić, predsjednica SNSD-ovog kluba odbornika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )