FOTO: Nezavisne

Građanima Bosne i Hercegovine koji žele putovati u zemlje Evropske unije neće biti potrebne vize, već će biti uveden sistem online registracije - Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), saopštila je Delegacija EU u BiH, komentarišući pojedine navode da će od 2021. godine biti uveden vizni režim za građane BiH i još 61 države svijeta.

Iz Delegacije EU u BIH navode da će ovaj sistem biti uveden radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

"ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u šengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje", navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Dodaje se da će svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morati elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 evra po zahtjevu.

Odobrenje putovanja biće važeće tri godine (ili do datuma isteka putne isprave).

Očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegovog razvoja, odnosno početkom 2021.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )