FOTO: novosti.rs

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave.

U našem narodu ovaj praznik se naziva i Vratoloma (Vrtoloma), a danas se obustavljaju svi poslovi na polju.
 
Danas se ništa ne bere
Narod kaže da se djeci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama, a ženama da "bućkaju" mlijeko. U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim dijelovima zemlje vjeruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.
 
Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola. Zajedno sa apostolom Filipom i sestrom Filipovom, djevicom Marijamom, kao i svetim Jovanom Bogoslovom, propovijedao je Jevanđelje po Aziji, Indiji i Jermeniji, gdje je i skončao mučenički.
 
Docnije su mošti ovog velikog apostola prenošene u Benevent pa u Rim. Nad njima su se dešavala velika i strašna čudesa.
 
Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice. Rođen na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva . Zvao se najpre Josif, a apostoli su ga prozvali Varnavom, Sinom Utjehe, pošto je umio vanredno da tješi ljudske duše.
 
Sveti Vartolomej čuva usjeve i pazi da neko ne ore. Vjeruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usjevi propadnu. "Smlatiće te kao Vrtoloma prasku" je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju.
 
U selima u Šumadiji vjeruju da svetac liječi od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sjede na planini i čuvaju njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadrijemaju, može doći do grada, ali to se rijetko dešava.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )