FOTO: novosti.rs

Danas je Sveti Haralampije, "gospodar svih bolesti".

Danas majke vode djecu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod ljekara. Još jedno vjerovanje je da će dijete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno cijelog života, jer će nad njim bdjeti upravo Sveti Haralampije.
 
Haralampije je bio episkom u Tesaliniji u 2. vijeku, ondanjoj Magneziji. Vjeruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.
 
Radosna svjetlost
Haralampije je grčko ime koje znači "radosna svjetlost". Ovaj svetac je u narodu poznat kao "gospodar svih bolesti".
Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži tjelesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.
 
Bio je veoma cijenjen i nazivali su ga "gospodar svih bolesti"!
Posle molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i prije nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.
 
Haralampije je bio veoma cijenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak "gospodar svih bolesti": Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i iscjeljenje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )