FOTO: banjalučanke.com

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas ulaze u prvu nedjelju velikog Vaskršnjeg posta kada počinje i višenedjeljni veliki Vaskršnji i časni post, koji se završava praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, u narodu poznatog kao Vaskrs.

Tokom ovog posta vjernici ne jedu meso, sir, jaja, ribu i ulje. Samo se subotom i nedjeljom razrješava po običaju ulje i vino, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Riba se jede samo na Blagovijesti i na praznik Cvijeti. Osim uzdržavanje od jela, pića, važnije je uzdržavanje od loših misli, dijela i riječi.
 
Tjelesni post
Ne zaboravite da post ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu.Tjelesni post je uzdržavanje od izvjesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dijela.
Ovaj post obuhvata vrijeme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst i Velika četrdesetnica, jer je trajanje posta četrdeset dana.

Veruje se da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. Svi kasniji mučenici i svetitelji živjeli su po ovim pravilima.
 
Ko treba da posti na vodi?
 
Vjernici koji poste cio post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovijesti Cvijeti, može da se jede riba. Ukoliko niste u prilici da postite cio post na vodi, možete izabrati bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.
 
Za one koji strogo poštuju pravila tipika prva tri dana ovog posta, u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.
 
Uspomena na podvig Isusa Hrista
 
Post u hrišćanstvu je uspomena na podvig koji je učinio Isus Hristos. Posle krštenja u rijeci Jordan, Isus pun Duha Svetoga povukao se u palestinsku pustinju, gdje je proveo 40 dana, izbjegavajući bilo kakvu hranu. U Svetom jevanđelju je zapisano: "I četrdeset dana kuša ga đavo: i ne jede ništa u te dane." (Luka, 4, - 2).
 
Osim što je postio, prema narednim predanjima Isus je i mnogo govorio o postu i rekao da će njegovi učenici, kao i svi oni koji ga slijede u vjeri, postiti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )