FOTO: bijeljina.org

U prvi razred osnovne škole u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini upisana su 9.293 učenika i broj prvaka već drugu godinu zaredom je ispod 10.000, saznaju "Nezavisne".

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, poredeći narednu s još tekućom školskom godinom, osnovne škole u RS imaće 438 prvaka manje, jer je lani u prvi razred upisan 9.731.

Podsjećamo da je prvačića u RS u školskoj 2016/2017. godini bilo 10.206, a u 2015/2016. tristotinak više, odnosno 10.517. U resornom ministarstvu kažu da je upis trajao u aprilu i maju, te da je, kada je riječ o lokalnim zajednicama, najviše mališana upisano u Banjaluci - 1.884, zatim u Bijeljini - 921, Doboju - 523, te Prijedoru - 508.

Najmanje ih je upisano u Kalinoviku, Krupi na Uni i Driniću - po osam.

"Treba imati u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika. Poređenja radi, u aprilu i maju 2018. godine upisano je 9.600 mališana, dok je, prema podacima iz godišnjih planova rada škola, u školskoj 2018/2019. godini u prvom razredu bio 9.731 prvačića", objasnili su u resornom ministarstvu.

Miroslav Popržen, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da su na području grada Banjaluka upisana ukupno 1.884 prvačića u 26 osnovnih škola.

"Broj upisane djece na teritoriji grada Banjaluka je nešto manji nego prethodne godine, kada ih je bilo oko 1.900, a najviše je upisano u škole 'Branko Radičević' - 203 i 'Petar Petrović Njegoš' - 145", istakao je Popržen. Prema njegovim riječima, u Osnovnu školu "Sveti Sava" u naselju Lauš upisano je 118 učenika, što je relativno malo.

U Osnovnu školu "Branko Ćopić" u Prijedoru ukupno s područnim odjeljenjima krenuće 78 prvačića, što je 30 manje u odnosu na prošlu godinu. "Ovaj broj je manji jer je veliko kretanje stanovništva i to nam je postao problem, ranije smo imali veliki broj učenika", objasnila je Sanja Munjiza, direktorica ove škole, i dodala da je ovo alarmantan broj, ali da tehnološkog viška, odnosno otpuštanja radnika, barem ove školske godine neće biti.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kaže da je broj prvačića na području Trebinja ukupno manji. "U osnovnim školama 'Vuk Karadžić' i 'Sveti Vasilije Ostroški' upisano ih je isto koliko i prošle godine, a u školi 'Jovo Jovanović' je oko 20 učenika manje. U ostalim opštinama Hercegovine sigurno je još manji broj prvačića", objasnio je Mrdić.

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, kazao je da se na sastancima Aktiva direktora svake godine konstatuje da je sve manje učenika, posebno u seoskim sredinama. "Očigledno je da svake godine broj učenika opada, posebno u seoskim sredinama. U gradskoj školi imamo manje đaka, ali ne toliko", istakao je Račanović.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina. Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta. U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )