FOTO: null

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ratove na prostoru bivše Jugoslavije nije izazvao Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ iz 1986. godine, već jednostrani akti republika koje su se otcijepile.

Dačić je za televiziju „Prva“ rekao da je Memorandum SANU „lako štivo u odnosu na ono što se objavljivalo poslednjih 30 godina“, te da se u tom dokumentu ukazivalo na ekonomsko zaostajanje Srbije u Jugoslaviji i na probleme sa kojima su živjeli Srbi u drugim republikama i na Kosovu i Metohiji.

„Taj dokument sigurno nije izazvao ratove, već jednostrani akti Slovenije, Hrvatske“, dodao je Dačić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je naveo da Srbija neće prihvatiti mijenjanje formata tog dijaloga i uključivanje SAD u taj proces.

Komentarišući medijske navode da bi nekadašnji američki državni sekretar Kondoliza Rajs mogla da postane specijalni izaslanik za Balkan, on je rekao da ne zna da ona ima takve ambicije.

Dačić je ocijenio da su navodi vlasti u Prištini da je 115 zemalja priznalo nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova „velika količina laži“.

„Oni imaju neki svoj spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, na kojem je 114 zemalja, a sa Madagaskarom 115. Na tom spisku imate dva entiteta koji nisu članice UN, kao i tri zemlje koje su povukle priznanje Kosova Sao Tome i Principe, Surinam i Gvineja Bisao“, dodao je Dačić.

Na navode da će Priština uskoro imati podršku dvije trećine članica UN, koliko je potrebno za pristupanje toj organizaciji, Dačić je rekao da vlasti samoproglašenog Kosova žive daleko od realnosti.

„Da bi postali članica UN, treba da imaju dve trećine glasova. Dok smo mi prijatelji sa Rusijom, koja može da stavi veto, oni nikada ne mogu da postanu članica UN“, zaključio je Dačić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )