FOTO: pixabay

Vijesti iz Australije govore da je epidemiološka situacija veoma povoljna, odnosno da se dnevno registruje jednocifren broj novozaraženih koronavirusom, pa otuda i ne čudi što život teče naizgled normalno, uključujući i održavanje sportskih takmičenja, koncerata i drugih dešavanja uz masovna okupljanja. Strategija borbe protiv koronavirusa ove države sa 25 miliona stanovnika, kao i Novog Zelanda, ali i Kine, Tajvana i Vijetnama, podrazumijeva da se kod svega nekoliko otkrivenih slučajeva infekcije cijela oblast stavlja u strogi karantin, kao što je prije nekoliko dana bilo u Oklandu, na Novom Zelandu, gdje je dva miliona ljudi provelo tri dana u izolaciji zbog samo tri slučaja kovida 19. Osim karantina, ova strategija uključuje i drastičnu kontrolu žarišta, odnosno veći broj testiranja i praćenje kontakata, dok ostali dijelovi zemlje funkcionišu normalno. Cilj je – nula kovida.

Pojedini stručnjaci pitaju se da li bi ovaj recept mogao da bude efikasno primijenjen i na Evropu?
 
„To bi bilo teže”, smatra Arči Klements, epidemiolog iz Perta. Kao razloge navodi to što je na Starom kontinentu veća mobilnost ljudi, veća gustina naseljenosti u gradovima, što evropske ekonomije više zavise od prekograničnih kretanja, kao i zato što je Evropa važno odredište za putovanja.
 
„U Australiji i na Novom Zelandu imamo prirodne prednosti koje se ne mogu preslikati na druga mjesta, izolovani smo i nemamo kopnene granice”, rekao je ovaj stručnjak, prenosi Jutarnji list.
 
Bez obzira na to da li bi se strategija „nula kovida” mogla prepisati na Evropu, Klements smatra da je za to prekasno, jer su se virus i njegove varijante već raširile.
 
„Evropa je propustila priliku da usvoji strategiju tipa nula kovida na kraju prvog zatvaranja i tako dopustila cirkulisanje virusa”, dodaje on.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )