FOTO: pixabay

Pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, 28. oktobra, završava se ljetnje računanje vremena, tako da ćemo, vraćanjem sa tri na dva sata, u nedelju spavati sat vremena duže.

Po svemu sudeći, ovo bi moglo da bude jedno od poslednjih pomjeranja časovnika zbog ljetnjeg i zimskog računanja vremena. Naime, Evropska komisija (EK) je 12. septembra predložila da se takvo polugodišnje pomjeranje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savjet Evrope, kazaljke će poslednji put biti pomjeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Ljetnje i zimsko računanje vremena primjenjuje se u oko 110 država, ali ne i u Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Rusiji, Bjelorusiji, na Islandu, kao ni u afričkim zemljama.

Prema prijedlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili ljetnjem režimu računanja vremena.

Kazaljke na časovnicima kod nas pomeraju se od 1983. godine za jedan sat unaprijed u martu da bi se zatim na jesen vratile unazad. Uvođenje ljetnjeg mjerenja vremena nije bilo tek pomjeranje kazaljki na časovnicima sat unapred. Bio je to i naš prvi korak ka Evropi.

Šta se dobilo, a šta izgubilo pomjeranjem kazaljki? Za početak, ali i niz godina docnije, sva korist se ispoljavala u komunikaciji, najviše kroz automatsko usklađivanje s redovima vožnje međunarodnog avio, željezničkog i autobuskog saobraćaja, i kao prividan produžetak obdanice, iako je logika upućivala na to da je po istom principu za toliko ujutru produžena pomrčina!

Inicijativa Evropskog parlamenta o odustajanju od režima promjene vremena uslijedila je nakon što je analizom utvrđeno da pomjeranje kazaljki za jedan sat negativno utiče na zdravlje, opšte stanje ljudskog organizma i bezbjednost u saobraćaju. Imajući u vidu ove analize neke zemlje još ranije su donijele odluku o ukidanju promjene vremena. Rusija je tako postupila 2011, i to na osnovu izvještaja Ruske akademije medicinskih nauka, koji je ukazao na porast broja srčanih udara, pa i učestalija samoubistva.

Statistike pokazuju da su tog prvog ponedeljka posle promjene vremena saobraćajne nesreće češće jer su ljudi, po pravilu, neispavani i sa slabijom koncentracijom. Prvih nekoliko dana javljaju se glavobolje, mnogi imaju povišeni krvni pritisak, a neki i srčane smetnje.

Prema nekim istraživanjima organizmu je potrebno čak četiri nedelje da bi se adaptirao na jedan sat promjene vremena.

Sve to utiče na pad ukupne produktivnosti, iako je jedan od razloga za uvođenje dvostrukog režima računanja vremena bio rast proizvodnje i veća iskorišćenost dnevne svjetlosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )