FOTO: InfoBijeljina

- Trenutno neznatno bolju epidemiološku situaciju od nas imaju samo Norveška i Estonija - kaže za Telegraf.rs prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

 

Situacija sa korona virusom pogoršava se oko nas, u Evropi, ali i u samoj našoj zemlji, te s obzirom na to Srbija nije daleko od uvođenja obaveznog negativnog PCR testa na kovid 19 za sve koji dolaze iz država u kojima je goruća situacija. Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže za Telegraf.rs da odluka o tome još nije doneta, ali da bi ona trebalo da se nađe na stolu pred članovima Kriznog štaba na sledećoj sednici.

Razmišlja se o uvođenju obaveznog negativnog PCR testa, ali takvu odluku još nismo doneli. Veliko je pitanje da li treba da pravimo izuzetke, to je stav procene, jer ako pravimo izuzetak, onda se pravi diskriminacija. Onda ne može da se kaže da bi takva odluka morala da se odnosi na Srbe već na sve koji dolaze iz zemalja u kojima je loša epidemiološka situacija. To će, verovatno, biti predmet rasprave na sledećem Kriznom štabu odnosno da li će to da se primenjuje na sve, kako na strance, tako i na naše - kaže prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Podseća da Srbija zahteva obavezan PCR za one koji dolaze Austrije, Mađarske... Podseća i da smo 15. avgusta uveli obavezan PCR za strance koji dolaze u Srbiju iz Severne Makedonije, Hrvatske,  Bugarske i Rumunije.

U septembru se, kako je situacija u regionu počela da se pogoršava, očekivalo se da se ova obaveza proširi i na sve ostale koji pređu našu granicu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )