FOTO: null

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori, sedmi put od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine. Biračka mjesta su otvorena u 7.00 časova, a biće zatvorena u 20.00 časova.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana, koji glasaju na 1.214 biračkih mjesta.

Na nekim biračkim mjestima u Podgorici i Rožajama na početku glasačkog procesa postoji problem sa identifikatorima glasača, kao i sa nestankom električne struje.

Građani će birati jednog od sedam kandidata na glasačkom listiću.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat većine opozicije - Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, a slijede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidat Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kojeg podržavaju stranke vladajuće crnogorske koalcije socijademokrate, stranke Albanaca, Bošnjaka i muslimana.

Državna izborna komisija izdala je 2.015 akreditacija za posmatranje izbora, od kojih su 1.682 domaći, a 333 strani posmatrači.

Praćenje izborna najavile su i nevladine organizacije iz Crne Gore koje će imati svoje posmatrače na gotovo svim biračkim mjestima.

Izbore će pratiti 30 medijskih kuća, 134 predstavnika medija, od kojih je 99 domaćih, a 35 stranih.

U protekle skoro tri decenije predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović jedan mandat i Filip Vujanović, sa jednim mandatom u zajedničkoj državi i dva mandata u nezavisnoj Crnoj Gori.

Predsjedničku funkciju Vujanović završava 20. maja, do kada treba da bude inaugurisan novi predsjednik.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )