FOTO: foreignpolicy.com

Šef katedre za javno zdravstvo na Univerzitetu u Hong Kongu i njihov vodeći epidemiolog Gabriel Leung tvrdi da bi se epidemija virusa korona mogla proširiti na otprilike dvije trećine svjetskog stanovništva ako se ne stavi pod kontrolu, piše "The Guardian".

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom rekao je da bi nedavni slučajevi oboljelih od virusa korona koji nikad nisu posjetili Kinu mogli biti 'vrh sante leda'.

Većina stručnjaka smatra da će svaki zaraženi pacijent virus prenijeti na još "dvije i po" druge osobe. Prema tim podacima, brzina širenje virusa iznosila bi od 60 do 80 odsto.

"60% svjetske populacije ja zaista veliki broj!", kaže Leung koji će uskoro držati govor na stručnom sastanku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi.

On smatra da je glavni problem svjetske epidemije virusa korona njena raširenost te da je jako važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina preduzela uspjele. Ako jesu, tada bi trebalo da ih preduzmu i druge države.

On je i prije upozoravao na smrtonosni virus. Upozorio je krajem januara u naučnom radu u časopisu "Lancet" da zaraze u kineskim gradovima 'eksponencijalno rastu' te da za zarazom u Vuhanu zaostaju jednu do dvije sedmice.

Značajna kretanja inficiranih ljudi koji još nisu razvili simptome i izostanak mjera za suzbijanje širenja virusa mogli bi dovesti do toga da bi 'nezavisne samoodržive epidemije' u velikim svjetskim gradovima mogle postati neizbježne.

"Hoće li se 60 do 80 odsto svjetske populacije zaraziti? Možda neće. Možda će ovo doći u talasima. Možda će smrtnost virusa opasti jer ne pomaže ako ubije sve pred sobom jer će onda i on stradati", rekao je Leung.

On se u svojim radovima pita mnoga važna pitanja.

"Jesu li javnozdravstvene intervencije, ograničenja u kretanju i karantina dali polučili rezultate u Kini? Ako jesu, možemo li ih primijeniti i na drugim mjestima?", pita se Leung i kaže da bi svijet i tu naišao na potencijalne probleme.

"Pretpostavimo da su mjere uspjele. Koliko dugo škole mogu ostati zatvorene? Koliko dugo neki grad može biti izolovan? Koliko dugo možete ljudima braniti odlaske u šoping centre? Najvažnije, ako uklonite te restrikcije, hoće li se sve vratiti na staro i hoće li se epidemija ponovno proširiti? To su neka dosta stvarna pitanja", istkao je Leung i dodao da su mjere kontrolisanja u ovom trenutku presudne te da je karantin neophodan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )