FOTO: pixabay

Zakon o suzbijanju upotrebe duvana čeka Skupštinu, pa će konzumiranje zabraniti na javnom mjestu. Kršenje zabrane o upotrebi cigareta firme bi moglo da košta čak i 20.000 evra

Još cijene cigareta u svim trgovinama i trafikama nisu snižene 20 i 30 centi po kutiji, kako je predvidio izmjenjeni zakon o akcizama na duvanske proizvode koji je na snazi od 1. septembra, a već se priča o kaznama za pušenje na javnim mjestima koje će iznositi i 20.000 evra. Očekuje se da se na dnevnom redu Skupštine nađe prijedlog izmjena zakona o suzbijanju upotrebe duvanskih proizvoda na javnom mjestu, čiji je prijedlog Vlada usvojila krajem aprila. Ako zakon prođe u parlamentu, pušenje u lokalima, restoranima, na radnim mjestima biće zabranjeno.

- Kazna za onog koji u javnost izađe sa cigaretom iznosi od 20 do čak 20.000 evra. Za odgovorno lice u pravnom subjektu kazna je od 50 do 2.000 evra, a za preduzetnika od 150 do 6.000. Novčana kazna za prekršaj je od 30 do 1.000 evra i propisana je za fizičko lice koje puši na javnom ili u radnom prostoru - piše u prijedlogu zakona koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, a Vlada usvojila još u maju.

Kada ova zakonska rješenja budu na snazi, poništiće se odredbe Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda koji sada predviđa da ugostitelji plaćaju taksu koja iznosi jedan evro po kvadratu, ukoliko žele da omoguće gostima upotrebu duvanskih proizvoda.

- Za četiri i po godine po tom osnovu državni budžet imao je prihod od malo više od dva miliona evra, dok su izdvajanja za liječenje od malignih i kardiovaskularnih bolesti, koje su posledica pušenja, višestruko veća - komentar je u NVO "Juventas".

Za zabranu pušenja na javnim mjestima i u radnim prostorima zalaže se i Odbor ugostitelja pri Privrednoj komori.

- Žao mi je što moje kolege baziraju svoj profit na tome što će neko ni kriv ni dužan udisati duvanski dim, a to ne želi - stav je Dragana Ivančevića, predsednika Odbora za turizam i ugostiteljstvo u PKCG.

Inače, Crna Gora slovi među vodeće zemlje kada je u pitanju upotreba duvanskih proizvoda.

- Više od 35 odsto građana zavisno je od nikotina. Zavisnika je sve više među mladim i ženama. Uz rast broja zavisnika raste i broj oboljelih od karcinoma pluća, ali i drugih kardiovaskularnih bolesti - podatak je Instituta za javno zdravlje.

Ima i zagovornika koji tvrde da se zakonom ne može smanjiti broj zavisnika, već se zalažu za edukaciju mladih, ali i onih koji smatraju da je jedino rješenje poskupljenje cigareta. Možda je najbolji primjer takve politike Australija, koja je nedavno drastično uvećala cijenu cigareta pa sada tamo kutija košta od 17 do 21 dolar. A najavljeno je još jedno poskupljenje od 12 i po procenata naredne godine, prenijeli su svjetski mediji odluku australijske vlade. 

Pred poslanicima tek treba da se nađu izmjene zakona

U Crnoj Gori je 220.000 pušača ili 4,5 odsto više nego prije pet godina. Najviše je pušača koji imaju od 15 do 64 godine. Posebno raste broj žena koje konzumiraju cigarete, zvaničan je podatak iz istraživanja Instituta za javno zdravlje.

- Veliki trgovački lanci su postupili po zakonu i umanjili cijene cigareta za sve vrste. To su inspektori iskontrolisali. Sada smo fokusirani na manje trgovine, intenzivno kontrolišemo i očekujemo da će i oni ovih dana postupiti po zakonu - kazali su nam u Tržišnoj inspekciji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )