FOTO: InfoBijeljina

Buduća cijena soka od narandže povećala se za više od 20 posto ovog mjeseca, jer potrošači pojačano traže zdrave proizvode u ovo doba pandemije koronavirusa.

I dok je potražnja porasla, zalihe su pale, jer proizvođači imaju problema s prevozom robe zbog transportnih ograničenja.

Sa strane ponude, postoje i problemi s nedostatkom radnika, jer plantaže uvode ograničenja poput socijalnog distanciranja.

To je podstaklo rast takozvane „buduće“ cijene soka od narandže, koja pokazuje da će idućih mjeseci cijene isporuka rasti.

Terminska cijena soka od narandže je ovaj mjesec zabilježila najveći mjesečni skok od oktobra 2015. godine.

„Epidemija Covid-19 pogodila je zalihe i potražnju za sokom od narandže. Zbog svojstva za jačanje imuniteta potražnja raste, dok s druge strane jednostavno nema dovoljno prostora u tankerima, sada kada avio kompanije ne lete, da bi se proizvodi dostavili na tržišta“, rekao je glavni strateg za globalno tržište AxiCorp Stephen Innes.

Govoreći o tome hoće li skok u budućim cijenama soka od narandže značiti i veće cijene za sok od naranče u trgovinama Innes je rekao da će „učinak prenosa biti brz jer proizvođači sokova od narandže prenose rast cijena u supermarkete i na ostale kupce“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )