FOTO: InfoBijeljina

Zbog činjenice da Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen, te da samim tim nisu ni obezbjeđena finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine, Centralna izborna komisija BiH se dopisom 30. aprila 2020. godine, obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva obezbjede iz tekućih rezervi.

Međutim, danas je CIK zaprimila dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH u kojima ih obavještava da se izbori ne mogu finansirati iz rezerve.

– U prvom dopisu datiranom 06.05.2020. godine navedeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora. Ovo je obrazloženo na način da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, utvrđena budžetska rezerva u iznosu od 3.428.000 KM na godišnjem nivou i da je to znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine – saopšteno je iz CIK BiH.

Kako kažu, iz Ministarstva finansija i trezora BiH se pozivaju i na član 17. stav (2) Zakona o finansiranju institucija BiH kojim je propisano da se tekuća rezerva može koristiti za finansiranje hitnih izdataka i programa koji nisu utvrđeni u budžetu.

– U dopisu Ministarstva finansija i trezora BiH datiranom 15.04.2020. godine, a koji je takođe zaprimljen 14.05.2020. godine, Centralna izborna komisija BiH se između ostalog informiše da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vrijeme sačinjavanja tog dopisa, u proceduri usvajanja – naveli su u CIK.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )