FOTO: mojahercegovina.com

Korupcija je, nažalost, sveprisutna u zemlji. Za njeno suzbijanje biće potrebni dugogodišnji usredotočeni napori, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH.

"Mi pokušavamo da pomognemo i mislim da će rješenje zavisi od domaćih organa, ali i pomoći međunarodne zajednice", istakao je Berton.

OEBS organizuje konferenciju posvećenu medijima u jugoistočnoj Evropi. 

-Medijske slobode u BiH su pred velikim izazovima i to ne zbog pravnog okvira, za koji mislim da je prilično dobar, već zato što se zakoni ne implementiraju. Vama su problemi dobro poznati - bezbjednost novinara, nejasno vlasništvo, slaba medijska pismenost, politički pritisci, politička pristrasnost, uključujući kod javnih emitera i čitav niz problema. Na konferenciji sam se posebno osvrnuo na zaštitu novinara. Hrabrost ne bi smjela biti jedan od uslova za posao novinara. -izjavio je.

Na pitanje kako se boriti protiv lažnih vijesti i neodgovornih medija koji siju mržnju u javni prostor Berton je odgovorio:

-Da, nažalost ovo jeste problem i to takođe ponekad kreće od političkih lidera, koji upotrebljavaju takvu vrstu retorike kako bi se obratili svojim glasačima, te kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih pitanja od interesa za građane u BiH. Tokom protekle izborne kampanje nije bilo mnogo iskrene debate o obrazovanju, pitanjima korupcije i slično. Sve je bilo "vjerujte nama i mi ćemo vas zaštititi od onih drugih".

Zestoko je kritikovao i stanje u pravosuđu:

-Korupcija je, nažalost, sveprisutna u zemlji. Za njeno suzbijanje biće potrebni dugogodišnji usredotočeni napori. Naš izvještaj o ratnim zločinima je najviše bio o Tužilaštvu BiH i činjenici da je mnogo manje presuda nego što bi trebalo da ih bude, ali i sama dinamika procesuiranja je jako spora. Problem je i transfer predmeta na niže sudove. U stvari, entitetski i sudovi u distriktu su uradili kompetentan posao, ne samo u procesuiranju manje složenih predmeta, već i u većem stepenu presuda, u vrlo razumnim rokovima. No, vidimo oklijevanje državnog tužilaštva da im prenese više predmeta. Što se tiče korupcije u pravosuđu, o tome bismo mogli dugo pričati. Nekoliko smo izvještaja objavili u proteklom vremenu. U pretposljednjem izvještaju smo dali 15 preporuka, a godinu dana kasnije smo uočili da 13 od 15 preporuka ili nije ispunjeno ili je urađeno vrlo malo, tako da postoji mnogo prostora za poboljšanje.

Naveli smo i školski primjer korupcije u pravosuđu, način imenovanja u VSTS-u. Berton je iznio svoj stav o ovome i dao prijedlog kako taj sistem može obezbijediti  odgovoran rad: 

-Govoreći o odgovornosti, sjetićete se šta se tamo nedavno desilo. To je apsolutno sistemsko pitanje, a nismo ni spomenuli gospodina Milana Tegeltiju, jer to nije suštinsko pitanje ovdje. Tužioci će ispitati taj slučaj i odlučiti da li postoji bilo kakva krivična odgovornost ili propust, ali za nas je suštinski problem što je Disciplinska kancelarija VSTS-a sama sebe praktično proglasila nekompetentnom da donese odluku i u prvom i u drugom stepenu protiv predsjednika VSTS-a. Za nas je to jednostavno pogrešno. To je protivno i Zakonu o VSTV-u. Oni su mogli preduzeti mjere, a odabrali su da to ne učine. Zato smo odlučili da javno progovorimo o tome. Mi jesmo i ostajemo njihovi dugogodišnji partneri, ali kao takvi nekada moramo imati i kritički osvrt.

Na zaključak da u BiH ne postoje pošteni izbori, složio se, i istakao da je već predložio mjere izborne reforme ,ali da one još uvijek nisu usvojene:

-Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) pratila je i ove i izbore 2014. i donijela je čitav niz preporuka u vezi s finansiranjem stranaka, zloupotrebom medija, zastrašivanjem glasača, biračkim odborima, nevažećim listićima... Sve te preporuke su stari problemi, samo nije postignuto puno napretka u njihovoj implementaciji. O tome sam ove sedmice govorio i na sjednici Savjeta za sprovođenje mira, tražeći da se ponovo uspostavi interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona kao jedan od načina za izbornu reformu. Na PIC-u sam takođe upozorio da uskoro počinje sezona odmora, a izbori su u oktobru naredne godine. Imajući u vidu da izmjene treba usvojiti barem šest mjeseci ranije, nema mnogo vremena.

-Ako pitate bilo koga od lidera ovdje, nova vlast mora doći prije bilo čega drugog. Ja se slažem s ambasadorom Vigemarkom da ne bi trebalo da bude bilo kakvih uslovljavanja. Toliko je reformi koje čekaju... Vidjeli ste mišljenje Evropske komisije i jasno je šta je potrebno uraditi u ovih 14 reformi, a prva od preporuka se tiče upravo izbora. Ovako je odgovorio na pitanje da li će u BiH prije doći do regulisanja izbornog zakona ili nove vlasti.

Za kraj on je istakako da SAD ostaju posvećene BiH: -Ja jesam Amerikanac, ali ja trenutno radim za OEBS. To znači da radim za 57 zemalja članica, među kojima su i SAD i BiH. Naš rad zasnovan je na konsenzusu i mi bez konsenzusa ne možemo donijeti odluke. Naravno da SAD ostaju posvećene BiH. Sama činjenica da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer opet ovdje dovoljno govori.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )