FOTO: Alexandros Vlachos/EPA

Spasioci iz minuta u minut pronalaze nove žrtve na ulicama Atine, u automobilima, kućama. Do sada 60 žrtava, oko 150 povređenih.

Atinu su, da podsjetimo, juče pogodili požari stravični požari.

Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost.

Prema najnovjim informacijama koje se pojavljuju gotovo svakih par minuta, bilans stradalih u stravičnim požarima u Grčkoj popeo se na 60, vatrogasci su našli novu grupu stradalih. Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tijela. Među preko 100 povređenih je dosta djece, prenose svi svjetski mediji.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gdje su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobjegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bježeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posjetu BiH. Proglašena je vanredna situacija.

Od ponedjeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istoku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vjetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vartrogasnim vozilom, avioni, helikopteri, a u gašenju pomažu i brojni volonteri. Najteže stanje je na istoku Atike, gdje je u požarima stradalo više od 60 osoba. Pomoć u gašenju požara, Grčkoj je ponudilo više država, među kojima i Srbija.

Prvi požar koji je izbio juče prije podne u borovoj šumi iznad ljetovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren dio od gotovo 20 kilometara na dva autoputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada.

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mjesta Kalamos.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara. Predstavnik službe za vanredne situacije rekao je da je jedna osoba nastradala kod Rafine, sjeveroistočno od Atine. Iz te službe je saopšteno da je 25 povređenih odvedeno u bolnicu, a da je među njima četvoro teško povređeno.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )