FOTO: srpskainfo.com

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, takozvanom državnom zatvoru, trenutno je smješteno 238 zatvorenika i pritvorenika, podaci su Ministarstva pravde BiH.

Naime, 206 osoba osuđenih pred Sudom BiH smješteno je u zatvoru koji se nalazi u Istočnom Sarajevu, plus 32 osobe koje se tamo nalaze u pritvoru.

Zatvor je poslije mnogo godina kašnjenja i raznih opstrukcija otvoren u ljeto prošle godine. Prve „stanare“ primio je u jesen 2020.

U odgovoru na poslaničko pitanje poslanika u Predstavničkom domu BiH Aide Baručije, ministar pravda BiH Josip Grubeša dostavio je podatke i o radnom iskustvu zaposlenik u zatvoru i njihovom brojnom stanju.

– U Zavodu poslove i zadatke trenutno obavlja preko 210 zaposlenih, među kojima ima i osoba sa iskustvom kao i pripravnika, dok svi zaposleni trebaju da se prilagode na novu radnu sredinu, u prvom zavodu zatvorenog tipa visoke bezbjednosti na nivou BiH – naveo je Grubeša.

Konkretno, 94 ovlaštena zatvorska službenika primljena su u status pripravnika, bez ikakvog prethodnog radnog iskustva. Istovremeno, 39 zatvorskih službenika u prosjeku ima 20 godina radnog iskustva i radi se o preuzetim službenicima koji su prethodno zasnovali radni odnos u ranijoj Pritvorskoj jedinici na nivou BiH.

Takođe, u zatvoru je zaposleno još 50 administrativnih službenika iz oblasti zdravstvene zaštite, upravnih, pravnih, finansijskih, kancelarijskih, kadrovskih  i opštih poslova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )