FOTO: N1/Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i da Tajvan smatra sastavnim dijelom Kine.

“Taj stav se neće mijenjati”, istakla je Brnabić tokom sastanka sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Chen Bo.
 
Kineska ambasadorka zahvalila je za dosljedan stav Srbije i podršku Kini po tom pitanju, saopštio je kabinet Brnabić.
 
Dodala je da Srbija i dalje može računati na konstantnu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj i unapređenje saradnje u oblastima poput zelene agende, energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija.
 
Na sastanku je razgovarano i o nastavku razvoja političkih i ekonomskih odnosa.
 
Brnabić je istakla da je obim robne razmjene dvije zemlje u 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast izvoza Srbije za 157,7 posto.
 
Za pet mjeseci ove godine razmijena je 2,62 milijarde dolara, što je za gotovo 40 posto više u odnosu na 2021. Rast je zabilježen i u izvozu, više od 76 posto, kao i uvozu, oko 32 posto.
 
Kako je rečeno, Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini, tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi eura, predočila je Brnabić.
 
Takođe, navela je da je zadovoljna zbog obnavljanja direktne avio linije Beograd – Peking, ali i planiranih redovnih linija Air Srbije od kraja oktobra.
 
Sastanak Brnabić i kineske ambasadorke održan je istovremeno sa tajvanskom posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.
 
Njena posjeta Tajvanu, gdje je boravila 2. i 3. avgusta, podigla je tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.
 
Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre reakcije i najavio više vojnih vježbi u blizini Tajvana.
 
Narodnooslobodilačka armija Kine saopštila je da počinje trodnevne vježbe gađanja, pri čemu je svim civilnim brodovima i avionima zabranjen ulazak u regione vježbi.
 
Kina vidi Tajvan kao otcjepljenu pokrajinu koja mora postati dio zemlje i nije isključila moguću upotrebu sile da bi se to postiglo.
 
Tajvan odbacuje zahtjeve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti ostrva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )