FOTO: Glas Srpske

Evropska unija (EU) pomno prati situaciju BiH i zbog toga nije čudan poslednji poziv domaćim liderima da, bez odgađanja, formiraju vlast na zajedničkom nivou da bi ubrzali put ka punopravnom članstvu, ali i doveli zemlju u red.

Ocijenili su to sagovornici “Glasa Srpske” reagujući na zaključke koje je juče usvojio Savjet EU, koji je ključni organ za donošenje odluka u Uniji.

Članovi Savjeta su, naime, ponovili nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i pozvali na hitno formiranje vlasti na svim nivoima.

U zaključcima je navedeno da je za napredak potrebno sprovođenje reformi, uz podsjećanje na zaključke iz juna ove godine, u kojima je primljeno na znanje mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo ocijenio je juče da je na sceni još jedan pokušaj evropskih institucija da vrate BiH na put evropskih integracija.

- Duže od godine šaljemo poruke političarima da je neophodno formirati vlast, jer bez toga ni evropske institucije ne mogu da sarađuju sa nama. Nadam se da će domaći lideri ipak, nakon neuspješnih najava i pokušaja uspjeti da se dogovore i formiiraju novi saziv Savjeta ministara BiH i federalnu vlast da ne bi ušli u famozni rekord od 15 mjeseci, koji drži Belgija, bez vlasti - rekao je Praštalo.

Formiranje vlasti je bitno, dodaje, ne samo da bi BiH ispunila želje iz EU već zbog građana koji najviše ispaštaju.

- Nemoguće je da EU bude kompaktna ako ne riješi pitanje zapadnog Balkana - rekao je Praštalo.

U evropskim institucija će ove sedmice biti dosta riječi o napretku koji je ili nije ostvaren na zapadnom Balkanu. Tako već danas Savjet za opšte poslove EU bi trebalo da ponovo razmatra otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Iako BiH nema na dnevnom redu, Praštalo smatra da se ponovo pokazuje koliko je BiH ponovo zaostala.

- Iluzija je da bi BiH mogla dobiti status kandidata u ovoj pat poziciji. U Briselu je dobra klima do izbora za evropski parlament. Mnogi su radili na tome da se pokuša izlobirali status do tog perioda. Siguran sam da bismo i dobili da smo do polovine godine formirali vlast - rekao je Praštalo.

Član Glavnog odbora SNSD-a Milica Marković, koja je bila član ranijih komisija za evropske integracije, istakla je da je logično da svi od BiH očekuju da dobije novu vlast, jer nije normalno da nakon godine toga još ni na pomolu nema.

Evropska komisija je krajem maja dala pozitivno mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo, koji je u Brisel dostavljen još početkom 2015. godine, ali ne i status kandidata, o čemu odluku treba da donesu predstavnici 28 zemalja članica EU. Formiranje vlasti u BiH je predstavljeno kao ključni prioritet u tom momentu, a uz mišljenje je dato i 14 uslova koje treba sprovesti da bi došla u fazu da otvori pregovore o pristupanju. Upućeni su ocijenili da su zadaci teški, jer među njima ima tema o kojima godinama nema saglasnosti u BiH.

“Altea” i municija

U Savjetu EU su pozdravili i vojnu operaciju EUFOR-a “Altea”, uz iskazanu spremnost EU da nastavi sa sprovođenjem tog mandata u pružanju podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog okruženja.

- Savjet sa zanimanjem čeka predstavljanje sljedećeg strateškog pregleda 2021. godine, koje bi trebalo da bude osnova rasprave sa zemljama članicama o zadacima EUFOR-a i opcijama za budućnost, imajući u vidu podršku napretku BiH na polju evropskih integracija, kao i bezbjednosnu situaciju na terenu - istaknuto je u zaključcima gdje su nadležni u BiH pozvani i da ubrzaju napore u uklanjanju viška municije i na polju uklanjanja mina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )