FOTO: null

BRISEL – Zvaničnici EU uputili su pismo premijeru Kosova Ramušu Haradinaju u kojem nude rješenje problema u vezi sa taksama za robu iz centralne Srbije i BiH, piše prištinski list Koha ditore.

Iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica “UNMIK” u CEFTA sporazumu zamijeni odrednicom “Kosovo*”.

Predstavnici EU zauzvrat traže da prištinske vlasti u znak dobre volje prije sutrašnjeg sastanka Vijeća za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u Briselu privremeno suspenduju primjenu odluke o taksama na robu iz Srbije i BiH.

Zajedničko pismo Haradinaju uputili su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini, evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Prištinske vlasti uvele su prošlog mjeseca taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Vlada Kosova je ranije saopštila kako uslov za ukidanje velikih carina leži u carinskim procedurama koje nalažu da na računu, odnosno otpremnicama za ovu robu mora stajati “Republika Kosovo”.

U prve dvije sedmice od uvođenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo je ušlo 49 kamiona s robom u vrijednosti od 140.000 evra. Iz BiH je ušlo 11 kamiona, dok je 38 kamiona s robom ušlo iz Srbije. ​Prije uvođenja takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, na Kosovo je ulazilo do 100 kamiona iz Srbije, podaci su Carine Kosova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )