FOTO: Glas Srpske

Rasplet posljednjih izbora za Evropski parlament ide naruku BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a idući petogodišnji mandat je dobra prilika za obje strane da pokažu i dokažu šta žele, poručili su juče domaći i međunarodni stručnjaci.


BiH se davno uključila na put koji vodi ka punopravnom članstvu u EU, a u novom sazivu Evropskog parlamenta najviše pozicija imaće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate te Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

Analitičari smatraju da je raspored snaga povoljan za BiH, ali ističu da je potrebno još sačekati i vidjeti ko će biti nasljednik Federike Mogerini na mjestu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost te Johanesa Hana na mjestu evropskog komesara za proširenje koji su imali i najviše dodira sa nadležnima u BiH u vezi sa napretkom i reformama koje je zemlja preuzela na putu ka EU.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo smatra da zemlje zapadnog Balkana mogu biti relativno zadovoljne epilogom izbora u EU, uz opasku da očekuje da će idući petogodišnji mandat biti svojevrsni ispit i za EU i BiH.

- Dolazeća struktura mora da uči iz grešaka prethodnika i da ima­ u vidu sve jači uticaj Kine, Rusije i Turske. Ako EU ne nastavi proces proširenja, dovešće samu sebe u situaciju da joj neće biti primarna pozitivna energija na Balkanu, a to joj ne treba - naglasio je Praštalo.

Od zemalja u regionu najveći napredak ka EU ostvarile su, kaže, Srbija i Crna Gora, dok je BiH daleko od priključenja.

- Ipak, bez BiH nema mira na Balkanu i toga bi trebalo da budu svjesni svi u Briselu. Johanes Han i Federika Mogerini će sigurno prenijeti dobre i pouzdane informacije budućim predstavnicima i ukazati na tu potrebu. Proširenje na Balkan je nužda. I ako se “bermudski trougao”, kako obično znam da oslovim ovaj prostor, ne integriše u EU, može biti izvor novih problema i sukoba, čega je Evropa svjesna. Siguran sam da će 80 odsto zbog svog interesa, a ostalo radi nas, morati da ubrzaju proces proširenja - rekao je Praštalo.

EU postaje sve manje zanimljiva za region jer Turska, Rusija i Kina shvataju značaj ovog regiona, zbog čega i povećavaju ulaganja i prisustvo.

- Tromost Evrope je bila vidljiva u proteklom petogodišnjem periodu i EU nije prva udavača, odnosno prva ljubav za BiH jer polako ljudi gube vjeru da ćemo ikada postati dio EU i zbog toga Brisel mora da promijeni neke stavove i napravi zaokret - rekao je Praštalo. 

Stručnjak za međunarodne odnose Miloš Šolaja ocijenio je za “Glas Srpske” da će nova struktura vjerovatno više insistirati na proširenju kada je riječ konkretno o BiH.

Naglasio je da ne zavisi sve od volje Evropskog parlamenta, već i od unutrašnjih procesa, ali će biti, najvjerovatnije, povoljniji ambijent.

Han donosi odluku

Visoki predstavnik EU za susjedske odnose i pregovore o proširenju Johanes Han predstaviće sutra novi izvještaj o zemljama koje su kandidati za članstvo u evropskom bloku.

U saopštenju Komiteta za spoljne poslove se navodi da će Han predstaviti “Paket proširenja za 2019. godinu”, ali nije navedeno više detalja. Ranije je najavljeno da će Han predočiti stav Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU na osnovu dostavljenih odgovora na evropski upitnik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )