FOTO: jutarnji.hr

Portparol kineske zdravstvene komisije Mi Feng rekao je da borba protiv smrtonosnog korona virusa počinje da pokazuje rezultate.

"Može se vidjeti rezultat kontrole korona virusa", rekao je Mi novinarima, prenosi Rojters.

On je rekao da je su pojačana medicinska podrška i preventivne mjere u provinciji Hubej, žarištu epidemije, spriječili pojavu kritičnih slučajeva i smanjili udio kritičnih slučajeva među zaraženima.

"Blagi slučajevi se takođe brže liječe, čime se sprečava da postanu kritični", rekao je Mi.

Izvan Kine, bilo je oko 500 slučajeva u oko dvije desetine zemalja i teritorija, sa četiri smrtna ishoda - u Japanu, Hongkongu, na Filipinima i u Francuskoj.

Prema posljednjim podacima, u Kini je zaraženo 68.500 ljudi, a 1.665 je umrlo, najviše u Hubeju.

Nacionalna zdravstvena komisija izvjestila danas o 2.009 novih slučajeva zaraze, što je pad sa 2.641 prethodnog dana, i 142 nova smrtna slučaja, samo za jedan manje od prethodnog dana. Sve osim četiri nove smrti bile su u Hubeju.

Pokrajina i njen glavni grad, Vuhan, praktično su zatvoreni od 23. januara. Ne rade škole, kancelarije i fabrike, a većina putovanja je obustavljena.

Najveće jezgro zaraze izvan Kine nalazi se na kruzeru "Dajmond Princes" koji je stavljen u karantin kod japanske luke Jokohama, a danas je prijavljeno još 70 slučajeva, što je popelo ukupan broj zaraženih na 355 od otprilike 3.700 putnika i članova posade.

Oni pozitivni na testiranje šalju se u bolnicu. Niko na brodu nije umro od virusa.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus izjavio je u subotu da je nemoguće reći gdje će se epidemija proširiti.

"Zabrinuti smo zbog stalnog porasta broja slučajeva u Kini", izjavio je Tedros na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti u Njemačkoj.

Bolest, koja je sada zvanično nazvana Kovid-19, ubila je oko dva odsto zaraženih. Slučajevi su se širili brže od bilo kog drugog respiratornog virusa u ovom vijeku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )