FOTO: null

Dubina mora je u pojedinim delovima između 35 i 40 metara, pa je ovo odlično mesto i za ljubitelje ronjenja

Na samom ulasku u Boku Kotorsku smestilo se interesantno poluostrvo, bogato maslinjacima i narom. Zbog svog položaja, poluostrvo Luštica je poznato i kao idealno za beg od gradske vreve.

Lepota na svakom koraku

Tek nešto više od jednog kilometara široka je Boka u delu na kome se nalazi ovo poluostrvo. Sama Luštica zauzima površinu od oko 47 km², dok je dužina njene obale oko 35 km.

Na toj površini postoji 15 naselja i čak 20 crkava i to 18 pravoslavnih, a dve katoličke. Samo poluostrvo broji oko 400 stalnih stanovnika, mada se taj broj značajno uveća u toku letnje sezone.

Ugrubo rečeno, teritorija ovog poluostrva je podeljena između opština Tivat i Herceg Novi.

Na Luštici se nalazi i turističko naselje Rose, poznato po jednoj od najlepših plaža u ovom delu zemlje. U blizini je i nadaleko čuvena Plava špilja, te plaža na Žanjicama i uvala Mirište.

Ostrvo Mamula, odnosno Lastavica, poznato po svojoj krvavoj istoriji budući da je tvrđava na ostrvu korišćena u oba svetska rata kao jedan od najsurovijih zatvora, nalazi se u blizini Luštice.

Plava špilja

Jedna od prirodnih znamenitosti u ovom delu Boke Kotorske je i Plava špilja. Ova pećina se nalazi pod zaštitom Uneska.

Posebna je atrakcija za turiste obilazak ove znamenitosti. Zato i ne čudi što u toku letnje sezone mnogobrojne barke saobraćaju do Plave špilje, gde je turistima omogućeno da uskoče u veliko plavetnilo. Dubina pećine je oko 3 do 4 metra, a visina njenih lukova oko 25 metara.

Voda ovde je prijatna, pa je idealna za užvanje. Dubina mora je u pojedinim delovima između 35 i 40 metara, pa je to odlično mesto i za ljubitelje ronjenja.

Naravno, kao i mnoge druge atrakcije, tako i ova ima mana, posebno u jeku sezone. Zbog velike frekvencije brodića, neretko zadržavanje bude svega 20-ak minuta, što je u principu malo za pravo uživanje u lepotama Plave špilje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )