FOTO: null

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u tužilaštvu u Nikšiću. Oglasilo se i crnogorsko Tužilaštvo. Jake policijske snage su oko 14 časova suzavcem i upotrebom sile razbile blokadu magistralnog puta kod Andrijevice, prenose Vijesti. Uhapsili više učesnika protesta. Stižu i rekacije političkih stranaka i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Jake policijske snage su oko 14 časova suzavcem i upotrebom sile razbile blokadu magistralnog puta kod Andrijevice, prenose Vijesti.

Oni su uhapsili više učesnika protesta.Građani Andrijevice su od jedanaest sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav. Blokada je napravljena automobilima na ulazu u Andrijevicu, kod bivše fabrike Soko Štark.

Vulin: Da nije vladika Srpske Pravoslavne Crkve Joanikija ne bi ni privodili ni hapsili

"Vlast u Crnoj Gori je uhapsila vladiku Joanikija. Da nije vladika Srpske Pravoslavne Crkve ne bi ga ni privodili ni hapsili. Sramota je da se vladika Joanikije otima i hapsi kao da je švercer cigareta a ne svešteno lice" rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin kaže da izazivajući sukobe sa Srbima u Crnoj Gori, vlast u toj zemlji svjesno pogoršava odnose sa Srbijom. "U vlasti Crne Gore nikako da shvate da ljubav prema Crnoj Gori ne treba da se dokazuje mržnjom prema Srbiji",  poručio je  Vulin.

"Crna Gora neće dozvoliti da se zdravlje građana ugrozi"

Država Crna Gora neće dozvoliti ni po koju cijenu da se zdravlje građana ugrozi, poručio je predsednik Skupštine Ivan Brajović, uoči sjednice Kolegijuma, prenosi RTCG.

Sjednicu Kolegijuma predsednika Skupštine zatražio je lider NSD i poslanik DF-a Andrija Mandić, a povodom određivanja pritvora sveštenicima u Nikšiću. Kako saznaje Antena M, sjednica Kolegijuma je održana, a Demokratski front tražio je da u Parlament dođu v.d. VDT Ivica Stanković i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kako bi dali informacije poslanicima o privođenju episkopa Joanikija i sedam sveštenika eparhije nikšićko-budimljanske.

Mandić: Sveštenstvo ulaže napore da ublaži opravdani bes

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske "ulaže napore da ublaži opravdani bjes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori".

On je tražio od predsednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića, da se održi Kolegijum predsednika Skupštine kako bi se pronašao način za prevazilaženje "problema".

Demokratski front (DF) očekuje od predsednika Skupštine  da ih obavesti da li će vladika Joanikije i ostali sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske biti pušteni iz pritvora od čega će zavisiti da nastavak današnje sjednice parlamenta, saznaju Vijesti.

Linta:MSP da uputi protestnu notu i traži oslobađanje sveštenika

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protestnu notu zvaničnoj Podgorici i zahtjeva da se odmah iz pritvora puste vladika Joanikije i sveštenici SPC.

Linta je u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima naveo da je sramno i ponižavajuće hapšenje vladike Budimljansko-nikšićkog Joanikija i grupe sveštenika nastavak antisrpske politike crnogorskog režima i "brutalna, nerazumna ali očekivana provokacija režima Mila Đukanovića".

DPS: Politička provokacija u formi crkvenog skupa

Vladajući DPS saopštio je da je nikšićka litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog "smišljena politička provokacija podvedena pod formu crkvenog skupa".

Portparol DPS Miloš Nikolić navodi da je to bio samo jedan u nizu sličnih događaja, sa krajnjim ciljem "izazivanja političke i ekonomske destabilizcije zemlje", koji je juče direktno ugrozio zdravlje i živote građana Nikšića ali i cijele Crne Gore.

SNP: Hapšenje poziv na sukob sa narodom

Parlamentarne opozicione stranke i pojedinci oštro su osudili hapšenje vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i traže njihovo hitno puštanje iz zatvora.

Socijalistička narodna partija je poručila da je ono što je režim sinoć demonstrirao u Nikšiću očigledna i već proglašena diktatura i poziv na sukobe sa narodom, crkvom i svojom tradicijom. Oni pitaju da li su ljudi iz Savjeta za kontrolu rada policije izabrani da prate rad policije ili su postali pravi policijski "doušnici i žbiri", pa revnosno javljaju policiji situaciju na terenu, kvalifikuju i donose ocjene o narodnim, vjerskim okupljanjima.

Savjet za kontrolu policije prati poštovanje prava zadržanih osoba

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da prati, po sopstvenoj inicijativi, postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih osoba u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić. Savjet, kako su naveli, nije primio nijednu pritužbu u vezi sa postupanjem policije u Nikšiću i na stalnoj vezi sa načelnikom CB Tihomirom Goranovićem.

"Savjet je obaviješten da je u zapisniku obavještenja prkupljenog od sveštenika O.K. njegov pravni zastupnik konstatovao primjedbu na postupanje policijskih službenika prilikom uručenja poziva i dovođenja u službene prostorije. Savjet je s tim u vezi informisan da se sveštenik O.K. odazvao pozivu i samostalno došao privatnim motornim vozilom, a ne službenim vozilom policije", piše u saopštenju, prenosi RTCG.

Građani blokirali magistralni put Berane-Andrijevica-Plav

Veliki broj građana Andrijevice od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane - Andrijevica - Plav, prenose Vijesti.

Blokada je napravljena automobilima na ulazu u Andrijevicu, kod bivše fabrike Soko Štark.

Građani su poručili da su se na taj potez odlučili u znak protesta protiv hapšenja vladike Joanikija.

Predsednik Skupštine Crne Gore: Država neće dozvoliti da se zdravlje građana ugrozi

Država Crna Gora neće dozvoliti ni po koju cenu da se zdravlje građana ugrozi, poručio je predsednik Skupštine Ivan Brajović, uoči sednice Kolegijuma.

"U ovoj državi će se poštovati zakon i pravila i svako će raditi svoj posao i neće nikoga sprečavati u tome da vodi računa da se sačuva dostigniće koje smo svi zajedno dostigli, a to je da mi, ako bude sreće za koji dan izađemo iz ove krize, da ne bude zaraženih", poručio je Brajović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )