FOTO: null

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts izjavio je da zatvaranje jedne po jedne države nikako nije dobro rješenje za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

„Dobra vijest je da je Kina napravila ozbiljan karantin, rigorozniji nego što će najbolje države SAD-a napraviti. Nakon šest sedmica su  počeli lagano da se otvaraju i broj novih slučajeva je padao.  

Tako kada pogledamo njihove brojke i na primjer one u Južnoj Koreji koja je stavila situaciju pod kontrolu, jasno je da nas čeka težak period.

"Možemo uvesti karantin koji će isto tako trajati od šest do 10 sedmica, ali to se mora dogoditi u cijeloj zemlji. Moramo dramatično povećati nivo testiranja, zatvoriti zemlju i tako ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva, prije nego što on poraste“, rekao je Gejts tokom gostovanja na CNN-u.

„Zatvaranje jedne po jedne država će dovesti do eksponencijalnog rasta slučajeva tamo gdje ne budemo imali ozbiljan karantin“, rekao je Gejts i dodao da bi i države sa manje od 200 slučajeva trebale da budu u karantinu.

„Recimo da imate 100 slučajeva trenutno u državi, ali taj broj će rasti za 33 odsto svaki dan. Ubrzo ćete doći do hiljade i 10 hiljada. Govorimo o eksponencijalnom rastu ako ne zaustavimo širenje. Što prije uvedete karantin, lakše ćete prebroditi najveći rast slučajeva. Tek ćemo u aprilu vidjeti pravi rast“, zaključio je Gejts.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )