FOTO: Glas Srpske

Sarajevo - Njemačka policija je po nalogu za hapšenje koji je izdao Briselski istražni sud uhapsila Adisa Abaza (39) iz BiH zbog sumnje da je učestvovao u terorističkom napadu i masakru u dvorani “Bataklan” u Parizu 13. decembra 2015. godine u kojem je ubijeno više od 150 ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Prema navodima njemačkih medija, Abaz je uhapšen prije sedam dana u gradu Bad Durenberg u istočnoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt i nalazi se u pritvoru, gdje čeka izručenje u Belgiju.

- Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog podsticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu “Bataklan” 13. novembra 2015. godine u Parizu - navodi se u zajedničkoj izjavi njemačke federalne policije i tužilaštva u Drezdenu koju su prenijeli mediji u ovoj zemlji.

Iz Ambasade BiH u Njemačkoj rečeno je da još nemaju zvanične informacije o hapšenju državljanina BiH u Drezdenu.

- Ono što mi do sada, ali još nezvanično znamo, jeste da je muškarac porijeklom iz BiH uhapšen u noći sa 19. na 20. ju­n. Mi trenutno provjeravamo s nadležnim organima Njemačke da dobijemo više informacija, a nakon što ih dobijemo, imaćemo i zvanični stav - rekli su iz Ambasade BiH u Berlinu.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak juče je, odgovarajući na pitanje o hapšenju Adisa Abaza, rekao kratko da “pozdravlja akciju koja se odnosi na hapšenje ljudi povezanih sa terorizmom”.

Novo hapšenje državljanina BiH zbog optužbi za terorizam potvrdilo je da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović bila potpuno u pravu kada je nedavno izjavila da je gotovo “svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa BiH bilo da je riječ o oružju ili dokumentima”. Ona je tada navela primjer Njujorka i Madrida, a sada stiže potvrda da su državljani BiH islamske vjeroispovijesti povezani i sa terorističkim napadom u Parizu.

Cvijanovićeva je rekla da je terorističkih napada bilo i u Srpskoj i u FBiH, te da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja dobila odgovor da, gledano prema procentu u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj. - Zamislite tako stupidan odgovor. Umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo - rekla je Cvijanovićeva, nakon čega se našla na meti verbalnih napada radikalnih islamista iz Sarajeva, ali i njihovih istomišljenika iz Banjaluke.

Osuđivan u BiH

Sud BiH je 22. februara ove godine potvrdio optužnicu protiv Adisa Abaza zbog krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom neovlašćeni promet droge. Zajedno s njim optuženi su Admir Mahmutagić, Deni Stanišić, Almir Mrkonjić i Semedin Topčagić, a svi su bili dio grupe koju je formirao upravo Abaz.

Abaz je ranije hapšen nekoliko puta, a Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme. On je posljednji pu­t hapšen u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema EU i tada mu je određen pritvor, ali je brzo ukinut.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )