FOTO: RSE

Oko stotinu respiratora iz Kine, koji su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nalaze se i dalje u skladištu. Razlog je što se niko nije javio na tender za transport, instaliranje, puštanje u rad, servis i obuku osoblja u bolnicama za njihovo korištenje.

Rok je bio 7. septembar, a tender je raspisala Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ). Njihova vrijednost je 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Vršilac dužonsti direktora FCUZ-a Mustafa Kadribegović kaže da u Bosni i Hercegovini nema zastupnika respiratora tipa ACM812A, kakvi su ovi koji su nabavljeni u aprilu iz Kine, te da je takva firma registrovana jedino u Srbiji. No, ona se nije prijavila na tender FCUZ-a, iako joj je to bilo omogućeno.

“Mi smo zapravo tražili autoriziranog predstavnika i da bi to bilo na najvišem nivou, da bi se ta garancija sačuvala. To je uobičajan način. Sad u ovome konkretnom slučaju - naš dobavljač nije bio autorizirani predstavnik, niti je imao ugovornu obavezu za instaliranje i to je ta specifičnost sa kojom se mi suočavamo i nastojimo riješiti”, objasnio je Kadribegović za RSE.

Drugi dio tendera odnosio se na verifikaciju respiratora. Za to je stigla samo jedna ponuda. Riječ je o ovlaštenoj laboratorijskoj kući za verifikaciju uređaja iz Bosne i Hercegovine, rečeno je za RSE u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Respiratore kupili proizvođači malina

Dobavljač 100 respiratora iz Kine je poljoprivredno preduzeće “FH Srebrena malina”. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od početka maja vodi istragu o zakonitosti izdavanja rješenja i upisa u registar „FH Srebrena malina“, kao ovlaštene firme za uvoz medicinske opreme.

Iz Tužilaštva BiH tvrde da ovo preduzeće nije imalo neophodne uslove, niti je u sudskom registru njegova djelatnost bila nabavka i prodaja medicinske opreme.

Tužioci su ispitali više desetina osoba u predmetu nabavke 100 kineskih ventilatora, a kako je za RSE rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ‘svakodnevno se intenzivno radi na slučaju’.

Osumnjičeni u ovom procesu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “ FH Srebrena malina” Fikret Hadžić, te direktor Agencije za lijekove i medicinsku opremu BiH Aleksandar Zolak.

Iako je istraga još u toku, namjera je da se ovih 100 respiratora raspodjele zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

“Mi nikada nismo tražili njihovo pečaćenje, niti blokiranje, niti mi je poznato da je to neka druga institucija tražila”, odgovorio je Grubešić na pitanje RSE da li je moguće da se raspodjele kineski respiratori zdravstvenim ustanovama dok je istraga u toku.

Za transport, instaliranje, puštanje u rad, servis i obuku osoblja u bolnicama za korištenje 100 respiratora iz Kine, potrebno je 150.000 KM (oko 75.000 eura), koje je Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja, tako što se od svih zaposlenih odvaja 0,5 posto neto plate za stanje nesreće u Federaciji BiH.

Od ukupnih prikupljenih sredstava, 15 posto pripada Federaciji BiH, 20 posto pripada kantonima i 65 posto opštinama.

Sada slijedi ponavljanje postupka, barem za prvi dio tendera koji se odnosi na servisiranje 100 kineskih respiratora.

“Teško je procijeniti kada bi se respiratori mogli naći u zdravstvenim ustanovama. Sad ćemo zauzeti stav, naravno u skladu sa zakonskim mogućnosima, da li će ponovni postupak biti otvoren ili će biti pregovarački vidjećemo”, kaže Kadribegović.

Šta medicinari znaju o spornoj nabavci?

Deset kantona u Federaciji BiH iskazalo je potrebu za 157 respiratora. Kako je na raspolaganju stotinu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je odlučio da se raspodjela uradi prema broju stanovnika.

Iako Unsko-sanskom kantonu pripada više, Vlada tog kantona tražila je sedam respiratora.

“Nije da nismo iskazali potrebu, ali ja sam tražio prije nego što mi bilo šta kažu o tome da mi pošalju dokumentaciju od respiratora, da vidim šta je, o čemu se radi. Kako ću tražiti mačka u vreći”, pita se Hajrudin Havić, direktor Zdravstvene ustanove kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” iz Bihaća.

On je u razgovoru za RSE objasnio da ne vidi potrebu za novim respiratorima, kada ni ovih postojećih 20 koliko ih ima ne koristi u potpunosti, niti ima dovoljno medicinskog osoblja za to.

“Znači uzimam aparat za koji ne znam ni šta je, ni kakav je, ni kako se koristi, ni koje su opcije, da moji anesteziolozi vide o čemu se radi, pa onda možemo dalje razgovarati. Ali je naša Vlada tražila sedam respiratora za kanton, pet za bolnicu i dva za Sanski Most. Mada ja i dalje insistiram na tome da mi trebaju poslati dokumentaciju od aparata da vidimo o čemu se radi. Meni je nepojmljivo da mi neko da nešto a da mi ne kaže o čemu se radi”, navodi Havić.

No, Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla) kaže da su oni zatražili 25 respiratora, koliko ih i sljeduje prema broju stanovnika, te da vjeruje da ti respiratori u određenoj fazi liječenja mogu ‘dobro poslužiti pacijentima kao jedna dobra potporna terapija’.

“Suštinski, niko od kliničara još nije vidio taj respirator niti probao taj respirator da bi se mogli izjasniti o kakvim se mašinama konkretno radi, koliko su one u procesu liječenja upotrebljive. Ja vjerujem da svaki respirator pa i ovaj, na neki način ima svoju ulogu u terapijskom smislu”, navodi Jusufović.

Šta je zapravo Federacija BiH nabavila?

Institut za mjeriteljstvo je dobio dva zahtjeva da objasni o kakvim je respiratorima riječ.

Prvi je bio zahtjev Komisije Parlamenta Federacije BiH koja je trebala utvrditi činjenice vezane za nabavku stotinu respiratora, uvezenih iz Kine.

“Na bazi tih papira jasno je da je proizvođač relevantan da je respektabilan, da je, kasnije će se to naći, najveći u Kini u oblasti proizvodnje medicinskih instrumenata, da ima certifikovan sistem kvaliteta od 1995. Ili 1998. godina. Da je njemačka firma, koja je autorizivana, jedna od petnaest laboratorija u čitavoj Evropi, koja ima takve kompetencije da rade ocjenu usklađenosti medicinskih proizvoda u ovom slučaju i ovog ventilatora (respiratora), da je ta firma utvrdila odnosno certificirala sistem kvaliteta toj fabrici”, rekao je za RSE Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Svoje nalaze, napominje, dostavili su parlamentarnoj Komisiji, koja je i tražila njihovo mišljenje.

“Meni se čini da im se to nešto nije svidjelo, ne znam šta su očekivali od nas, da plešemo kako oni sviraju ili obrnuto. U svakom slučaju dobili su odgovor na bazi informacija i dokumenacije proizvođača”, navodi Džemić.

Šta stoji u zahtjevu Agencije za lijekove?

Drugi zahtjev je uputila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako kaže Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo ‘interesntno da do tog događaja nikada prije Agencija za ljekove i medicinska sredstva nije pitala da Institut ocjeni neku opremu’. Svoje nalaze, kaže, dostavili su Agenciji 30. jula.

“Na dva tri mjesta u dopisu, čini mi se, da smo rekli da ne postoji nikakav razlog da se ovaj uređaj ne uvrsti u registar medicinskih instrumenata i da se rasporedi po bolnicama. Treba naći servisera, firmu koja će montirati, koja će postaviti po bolnicama i da poslije toga dođe naša laboratorija za verifikaciju da izvrši konačnu verifikaciju tih instrumenata i da se to konačno počne koristiti”, objašnjava Džemić .

Prema onome što je navedeno u dopisu poslanom Agenciji za lijekove i medicinska sredstva iz Instituta za mjeriteljstvo, je navedeno:

‘Uređaj (respirator) se može koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu, u operacionim salama, te može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (na primjer u kolima hitne pomoći)’.

Još u maju, stručni vještak za medicinsku opremu, kojeg je angažovalo Tužilaštvo BiH, zaključio je da respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije.

“U papirima proizvođača piše da su respiratori prvenstveno stacionarni i kao stacionarni mogu da rade u tim modovima koji su nabrojani, invazivni, neinvazivni. Može da obezbjiedi da pacijent u nekoj frekvenciji duboko diše”, objasnio je Džemić za RSE.

U Komisiji koja je formirana radi tendera za traženje firme koja će servisirati kineske respiratore, od ukupno pet članova, dva su iz Instituta za mjeriteljstvo.

Respiratori i dalje u skladištu

Ventilatori (respiratori), koji su u BiH stigli 25. aprila nalaze se u skladištu.

“Od 24. juna respiratori se nalaze u Hercegovina lijeku doo. iz Mostara, a imaju skladište u Rajlovcu u Sarajevu i u njihovom skladištu se nalaze”, kaže v.d. FCUZ Mustafa Kadrigebović.

Za sladištenje ne plaćaju naknadu, kaže on, ali jedina obaveza im je da ukoliko dođe do promjene adrese gdje se nalaze respiratori, trebaju javiti Tužilaštvu BiH.

U aferi “Respiratori” kako je u javnosti nazvana, zbog nabavke spornih respiratora, u pritvoru su bili zadržani premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hadžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

Sud BiH je ukinuo mjere 5. avgusta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )