FOTO: InfoBijeljina

Izmjena, koja se odnosi na potrebnu dokumentaciju o poznavanju njemačkog jezika, nedavno je stupila na snagu, što se već osjeti na smanjenom broju prijava kandidata iz BiH za odlazak na rad u Njemačku, saznaje InfoBijeljina.

Naime, podnosioci zahtjeva za vizu moraju u svrhe različitih boravaka (između ostalog, spajanje porodice sa suprugom, spajanja djece starije od 16 godina, zapošljavanje zdravstvenih radnika, Au-Pair) priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućem nivou prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER). Takva praksa već se osjeti.

„Izmjena koju je inicirala Ambasada SR Njemačke u BiH je već stupila na snagu te se to već osjeti na smanjenom broju prijava kandidata za odlazak na rad u Njemačku“, rečeno je portalu InfoBijeljina u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

U Njemačkoj se, od 2013. godine, posredstvom ove agencije zaposlilo 4.950 osoba, a u Sloveniji 43.335 osoba.

„U Njemačkoj odlaze samo medicinski radnici (njegovatelji) sa završenom srednjom medicinskom školom, a u Sloveniji su najtraženiji vozači (oko 25 odsto oglasa), varioci 23 odsto), zidari (šest odsto), bravari (četiri odsto), te u manjim omjerima ostala KV radna snaga potrebna za građevinski sektor“, kazali su za portal InfoBijeljina iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )