FOTO: bhrt.ba

Građani Republike Srpske od oktobra do kraja decembra mogu bez navođenja razloga promijeniti izabranog ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

"Potrebno je samo da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog ljekara i ovjere ih u Fondu", pojašnjavaju iz Fonda.

Iz Fonda napominju da bi građani koji se još uopšte nisu registrovali u tim porodične medicine to trebalo da učine u ovom periodu.

U saopštenju se ističe da je izuzetno važno ljekara izabrati ili promijeniti do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava.

Pojašnjava se da kod novoizabranog ljekara osiguranici mogu ići od početka naredne godine, izuzev ako novi ljekar radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni, jer tada nije potrebno čekati.

Iz Fonda naglašavaju da je ljekara moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao, na primjer, usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog ljekara u dužem periodu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da građani mogu izabrati porodičnog ljekara, ginekologa ili pedijatra u zdravstvenim ustanovama /javnim i privatnim/ koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, dok mjesto prebivališta odavno nije uslov za izbor porodičnog ljekara.

Spisak zdravstvenih ustanova koje sa Fondom imaju potpisan ugovor dostupan je na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja, a građani se dodatno mogu informisati u svim poslovnicama Fonda, kao i kod zaštitnika prava Fonda.

Iz Fonda navode da je prošle godine porodičnog ljekara promijenilo 27.185 osiguranika, a pedijatra i ginekologa 6.718 osiguranika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )