FOTO: InfoBijeljina.com

BEOGRAD - Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda u oktobru će biti postavljena skulpturno-arhitektonska kompozicija "Večna vatra" u znak sjećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobođenje Beograda od nacističke okupacije.

Na potpisivanju ugovora o donaciji te skulpturno-arhitektonske kompozicije, u Skupštini grada Beograda je naglašeno da će tada biti simbolično upaljena "vječna vatra", prva u Srbiji.

Projekat postavljanja "Večne vatre" pokrenut je na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, uz podršku Fondacije Besmrtni puk iz Beograda, a povodom obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz grada Beograda.

Autor skulpturno-arhitektonske kompozicije je akademik Ruske akademije umjetnosti Andrej Tirtišnjikov, a nalaziće se na mjestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje februara 2020. godine.

Ugovor o donaciji te skulpturno-arhitektonske kompozicije potpisali su zamjenik gradonačelnka Beograda Goran Vesić i direktor Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" Nadežda Kuščenkova.

Potpisnici tog ugovora su u ime kompanija "Infrastrukturni razvoj i izgradnja" (Infrastructure Development and construction d.o.o.)" i AD "Gazstrojprom" Danil Šapiro i u ime JP "Srbijagas" direktor Dušan Bajatović.

Svečanosti su prisustvovali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Popović je rekao da je srpsko-rusko prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima, te da će spomenik "Večna vatra" simbolično predstavljati zajedničko stradanje dva naroda u odbrani slobode i pravoslavne vere.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da razvija najbolje odnose sa Rusijom u svim segmentima, a jedan od njih je i njegovanje kulture sjećanja na zajedničku prošlost.

Bocan-Harčenko je rekao da će spomenik "Večna vatra" biti kruna saradnje dvije države u godini obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Prema njegovim riječima, spomenik će biti simbol sjećanja na žrtve iz prošlosti, odupiranja izazovima današnjice, ali i simbol trajnosti naših tradicija.

Bocan-Harčenko je rekao da se izgradnja spomenika pokreće na inicijativu predsjednika Srbije i Rusije, uz veliku angažovanost Ruskog doma u Beogradu, navodi se u saopštenju

"Spomenik predstavlja trajnost naših slobodarskih tradicija, kao i naše zajedničke antifašističke vrijednosti", rekao je on.

Vesić je rekao da su Srbija i Rusija ponosne na svoju antifašističku prošlost.

"Naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet", rekao je oVesić.

Kuščenkova je rekla da će se ceremonija paljenja vječne vatre istovremeno obaviti u Beogradu i u Moskvi.

"To će biti naše sjećanje na zajedničku borbu", rekla je Kuščenkova.

Ceremonija otkrivanja skulpture biće održana u oktobru uz podršku Administracije predsjednika Srbije, Ambasade Rusije u Beogradu, Federalne agencije za međunarodnu društvenu saradnju "Rossotrudničestvo", Ruskog istorijskog društva i ministarstava odbrane Rusije i Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )