FOTO: null

Beograd - Akademik Matija Bećković izjavio je da ne razumije čemu žurba da bude riješeno pitanje Kosmeta i dodao da stiče utisak da su sva druga pitanja riješena, pa je i Srbima i svijetu jedino preostalo pitanje Kosova.

"Ajde da za ovu priliku, uz Kosovo, nabrojimo još sedam sličnih, i to samo na slovo K: Korzika, Katalonija, Kipar, Kvebek, Krim, Kurilska ostrva, Koreja", rekao je Bećković za NIN.

Kada je riječ o unutrašnjem dijalogu o Kosmetu koji je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Bećković kaže da je ta debata završena prije nego što je i počela. On ističe da ne postoji unutrašnji dijalog, kao ni spoljašni monolog.

Komentarišući ocjene da je Kosovo mit i zahtjeve iz svijeta da ga se Srbi kao takvog odreknu, Bećković je rekao da oni koji se lako odriču tuđih mitova, od Srba traže da se odreknu svojih ne bi li i u tom pogledu postali "nebivali slučaj na svijetu".

"S druge strane ima istine i u onome da niko od nas ništa ne traži. Profesionalci rade svoj posao za velike pare. Došli su da unaprede život u nekoj rupi i svaki čas zaviruju u priručnik žOkupacija u 100 lekcijaž. Štikliraju tačku po tačku proveravajući da li su obavili sve za šta su plaćeni. Svejedno im je čije je Kosovo i uz dobru i prijatnu večeru ne bi imali ništa protiv ni da nam ga daju. Makar usmeno", kaže Bećković.

Prema njegovim riječima, bio bi veliki uspjeh kada Srbe ne bi tretirali mimo svijeta i tražili od njih nešto što se ne traži ni od jednog drugog naroda, a to znači da Kosovo ne bude ni izuzetak, ni unikum, ni presedan koji se više neće primjenjivati ni na koga.

"Kako priznanje Kosova može biti uslov za prijem Srbije u EU? Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz istog razloga zbog kojeg Srbiju neće da prime?", upitao je srpski akademik.

Govoreći o stavu Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu, Bećković je podsjetio na primjer iz ruske istorije kada je patrijarh Tihon odbio zahtjev sovjetskih vlasti da ustupi zlatne relikvije da bi se kupilo oružje Crvenoj armiji.

"Na pitanje sudije da li to znači da crkva nema povjerenja u sovjetsku vlast, on je odgovorio - znači, a na potpitanje da li misli da vlasti za to zlato ne bi kupile oružje, on je rekao - mislim. I dodao je da Ruska crkva nema pretpostavljenih i niko joj ne može naređivati šta da čini. Ako nađe za shodno da svoje relikvije ustupi, ona će to sama odlučiti i učiniti bez tuđih zapovesti", naveo je Bećković.

Upitan da kao tvorac kovanice da je Kosovo najskuplja srpska riječ kaže šta bi se sada moglo nazvati najskupljom srpskom riječju, s obzirom na to da je prema nekim anketama Kosovo tek poslije 10. mjesta prioriteta građana Srbije, Bećković je naveo da bi te riječi bile "mentalno zdravlje".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )