FOTO: screenshot / X

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, između ostalog govorio je o “obmanama” koje, kako je ustvrdio “plasiraju vlasti Republike Srpske”.

Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine, rekao je Bećirović.
 
Naveo je da se “suverenitet u Dejtonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu BiH”.
 
– Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Dejtonskog sporazuma – rekao je Bećirović, prenosi N1.

Treća obmana se, tvrdi, odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova.
 
– Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće. Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Dejtonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku. Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Dejtonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane – naveo je Bećirović.
 
Nagasio je i, kako tvrdi, “pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi BiH”.
 
– Vlasništvo BiH nad državnom imovinom potvrđeno je i konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Dakle, argumentacija BiH bazirana je na međunarodnom i nacionalnom pravu – rekao je Bećirović.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )