FOTO: Tportal.hr

Beba iz Kragujevca, kojoj je na rođenju dijagnostikovana infekcija virusom korona, preminula je danas u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Beba se zarazila još dok je bila kod majke u materici. U prvim satima po rođenju bila je dobro, ali je u trećem satu dobila temperaturu i ubrzo razvila i sve simptome zapaljenja.
 
Novorođenče je bilo priključeno na respirator, ali je tokom liječenja došlo do razvoja multisistemskog popuštanja svih organa, pa je uz ljekarsku pratnju prebačeno u Univerzitetsku dječiju kliniku u Tiršovoj zbog nastavka liječenja.
 
Nažalost, liječenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije nisu urodili plodom, pišu Novosti.
 
Infekcija virusom korona dovela je do citokinske oluje, stanja koje uključuje stvaranje ogromnog broja imunih ćelija i preveliku proizvodnju citokina. Ovo stanje se manifestuje teškom upalom, pneumonijom, nedostatkom daha, upalom disajnih puteva, a može da dovede i do zastoja više organa.
 
Šta su citokini?
Reč je o malim proteinima koje stvaraju imune ćelije u našem organizmu.
 
Njihova uloga je da omoguće komunikaciju između ćelija i urođene i stečene imunosti, da prenesu informaciju sa jedne na drugu ćeliju o prodoru virusa ili bakterije i ubrzaju, pojačaju ili uspore djelovanje imunih ćelija, a sa time i odbrambeni odgovor organizma na prisustvo bilo kog patogena.
 
Uloga citokina zajedno sa različitim ćelijama našeg imunog sistema je odbrana organizma, ali taj odbrambeni rat ostavlja posljedice koje su nekada praćene većim oštećenjima nego što ih izaziva sam virus.
 
Kad dolazi do citokinske oluje?
Do citokinske oluje dolazi kada imune ćelije postaju hiperaktivne i proizvode previše citokina. Posebno je nepovoljno stvaranje proinflamatornih citokina, koji podstiču djelovanje imunih ćelija i tako pojačavaju imuni odgovor.
 
Zbog toga se javljaju oštećenja u organizmu domaćina koji udruženi dovode do zatajivanja više organa u isto vrijeme.
 
Posljedica je izuzetno teško stanje organizma koje može da bude praćeno ispadom funkcije vitalnih organa, a na kraju i letalnim ishodom.
 
Multisistemsko popuštanje organa
 
Razvojem teške forme oboljenja sa citokinskom olujom i posljedičnim popuštanjem više organa javljaju se i posljedice koje nekada mogu da budu trajne, a nekada mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.
 
Pored pluća koja su primarno zahvaćena, oštećenja mogu da nastanu i na srcu, bubrezima, centralnom nervnom sistemu…
 
Najmlađa žrtva korone u Srbiji
Beba koja je preminula od posljedica infekcije virusom korona bila je najmlađi pacijent u ovom dijelu svijeta koji je obolio od kovida-19 i ujedno i najmlađa žrtva opakog virusa u našoj zemlji.
 
Najmlađa žrtva kovida-19 u svetu bila je beba stara dva dana u Južnoafričkoj Republici. Beba je rođena prijevremeno i bila je priključena na respirator. Preminula je u maju prošle godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )