FOTO: Glas Srpske

Visoki funkcioner HDZ-a BiH i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da, pravno gledano, inicijativa SDA da pred Ustavnim sudom pokrene pitanje ocjene ustavnosti imena Republika Srpska nema nikakve šansu da uspije.

- U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud je dužan da štiti Ustav BiH i u Ustavu jasno stoji da je Republika Srpska ustavna kategorija. Ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom - rekao je Čolak.

Kazao je da se postavlja pitanje motiva i razloga da se ta inicijativa pokrene.

- Najvjerovatnije je da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituisanja vlasti. Očigledno je da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje. Međutim, mislim da nije dobro ni pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj - rekao je Čolak.

Dodao je da se Ustav BiH svakako može mijenjati, ali da se to čini u Parlamentu BiH i on se može mijenjati dvotrećinskom većinom.

- U BiH svi znamo da i za bezazlenije promjene Ustava BiH nije postojala većina - kazao je Čolak. 

Savjetnik za ustavnopravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragoljub Reljić rekao je da su neshvatljive najave koje su stigle iz SDA.

- Republika Srpska je ustavna kategorija. Ustav BiH propisuje da se BiH sastoji od RS i FBiH. Ženevski i Njujorški principi, koji su dio Preambule Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, govore o RS. Srpska je bila jedna od strana potpisnica Ustava BiH i svih njegovih 12 aneksa. Samim Dejtonskim sporazumom je potvrđen naziv Republika Srpska. Pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije - rekao je Reljić.

Komšić

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske” da najava SDA njemu “liči na dogovor SDA i SNSD-a”.

- I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega, na Bh. blok kako bi morali s njima u vlast jer Milorad Dodik hoće raspad BiH, a SNSD-u koristi jer ovim ubija i ono malo preostale opozicije u Republici Srpskoj, te potpuno ubija priču o NATO putu BiH - kaže Komšić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )