FOTO: Internacional Bussines Magazine

Asteroid dugačak oko jedan kilometar približiće se našoj planeti 15. februara.

Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 kilometara na sat i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi Daily Express pozivajući se na Agenciju NASA.

Svemirska stijena, za koju se procjenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11.5 po srednjeevropskom vremenu približiti našoj planeti.

– Ako bi kameniti meteoroit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, vjerovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte – navela je NASA, a prenosi agencija.
Očekuje se da će džinovska stijena proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara.

– S obzirom na to da njihovi orbitalni putevi često presjecaju Zemlju, u prošlosti su se dogodili sudari sa objektima blizu Zemlje i trebalo bi da smo otvoreni za mogućnosti budućih sudara. Treba uložiti napore za otkrivanje i proučavanje ovih objekata, za karakterizaciju njihovih veličina, sastava i struktura i praćenje budućih putanja – izjavili su ranije u Agenciji NASA.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )