FOTO: pixabay

Apple je postao prva američka kompanija na berzi koja je dostigla vrijednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara, javlja CNN.

Proizvođač iPhonea dostigao je tu vrijednost juče, kada je cijena akcije skočila na 207.04 dolara. Vrijednost Apple je samo u ovoj godini porasla za više od 20 odsto.

Vrijednost akcija porasla je nakon objavljivanja poslovnih rezultata Applea za drugi kvartal 2018, koji su bolji od očekivanih, i najave daljih pozitivnih poslovnih izgleda.

Iako je bilo mišljenja da je kompaniji potreban novi proizvod da bi održala rastući trend prodaje i prihoda, Apple je preskočio magičnu granicu od hiljadu milijardi dolara tržišne kapitalizacije, zahvaljujući prije svega dobroj prodaji modela iPhone 8 i 10 - posebno u Kini i Japanu, ali i rastućoj zaradi od usluga koje pruža App Store.

Do rekordne vrijednosti kompanija je došla tehnologijom koja je redefinisala društvo otkada su je dva Stiva, Džobs i Vozniak, pokrenula prije 42 godine, naveo je Asošiejted pres. 

Danas dostignut rekord djelovao je nezamislivo 1997. kada je Apple bio na ivici bankrota s akcijama koje su vrijedele manje od jednog dolara.

Da bi preživjeo, Apple je vratio u kompaniju osnivča Stiva Džobsa, kao privremenog direktora i obratio se  Microsoftu za pomoć od 150 miliona dolara da plati račune. 

Džobs je posle uveo popularne proizvode kao što su iPod i iPhone koji su doveli do Appleovog uspona. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )