FOTO: pixabay

Antarktik poslednjih dana obara temperaturne rekorde, a nedavno je prvi put u istoriji – od kada postoje podaci – zabilježeno više od 20 stepeni.

Temperatura od 20,75 stepeni zabilježena je 9. februara na ostrvu nedaleko od Antarktika.

Brazilski naučnik Karlos Šaefer izjavio za AFP da „nikada nisu vidjeli tako visoku temperaturu“ tamo.

Ipak, on ističe da je riječ o podatku posle samo jednog mjerenja, a ne iz dugotrajnog istraživanja na osnovu kojeg može da se utvrdi neki trend.

„Ne možemo ovo koristiti da predvidimo kakve će klimatske promjene biti u budućnosti. Riječ je o jednom podatku“, ističe on.

„Vjerovatno je to signal da se nešto drugačije dešava u toj oblasti“, dodaje.

Na Antarktiku je i prošle nedelje oboren rekord, kada je zabilježeno 18,3 stepena.

Penguins, Emperor, Antarctic, Life

Ta brojka je sada prešla 20 stepeni, a novi rekord zabilježen je na Simor ostrvu, koje je dio niza ostrva na sjeveru Antarktika.

Koliko brzo se Antarktik zagrijeva?

Temperatura na Antarktiku je u poslednjih 50 godina porasla za gotovo tri stepena, podaci su Svjetske meteorološke organizacije (VMO) Ujedinjenih nacija.

Kako navode, za to vrijeme se „povuklo“ 87 odsto glečera na zapadnoj obali, a što je znatno ubrzano u poslednjih 12 godina.

Tako je januar ove godine bio najtopliji u istoriji od kako se na Antarktiku mjeri temperatura.

Prethodni rekord za čitav region Antarktika – koji uključuje kontinent, ostrva i dio okeana koji je u njegovoj klimatskoj zoni – zabilježen je u januaru 1982. godine.

Tada je bilo 19,8 stepeni.

Inače, situacija je slična i na drugom kraju planete – Arktik je temperaturni rekord oborio prošlog jula, kada je tamo zabilježen 21 stepen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )