FOTO: Blic.rs

U četiri opštine na sjeveru Kosova danas su se oglasile su se sirene za uzbunu, a Vlada Kosova je nekoliko sati ranije o namjeri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku obavijestila i zemlje Kvinte.

Za pomenutu akciju, kako navodi “Albanijan post”, nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije.
 
Međutim, kosovske institucije su uprkos tome odlučile da nastave sa planom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su današnju akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

– Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti – napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

Kosovska policija je šok bombama i suzavcem rastjerala okupljene Srbe ispred zgrade opštine u Zvečanu, a da bi nakon toga upala i u zgradu opštine u Zubin Potoku.

Podsjetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, izjavio je prije nekoliko dana, prije nego što su gradonačelnici položili zakletvu, da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.

Hovenijer je, poslije sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbjegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na sjeveru KiM, prenijela je Koha ditore, piše Kosovo online.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )