FOTO: null

Makedonski parlament izglasao je u srijedu naveče ključni zakon kojim se omogućuje veća zastupljenost albanskog jezika u toj zemlji, uprkos pokušajima opozicije nacionalista da spriječe glasanje, no zakon je po drugi put naišao na veto predsjednika države

Zakon je ključan dio koalicijskog sporazuma vladajućih socijaldemokrata i njihovih manjih koalicijskih partnera, stranaka koje predstavljaju etničke Albance u toj zemlji.

Već je jednom izglasan u parlamentu ali ga je Ivanov, blizak nacionalističkoj stranci VMRO-DPMNE, odbio potpisati uz obrazloženje kako je protivustavan, zbog čega je upućen na ponovljeno glasanje.

No, u snimljenom televizijskom obraćanju medijima Ivanov je u srijedu naveče poručio da neće potpisati odredbu koja bi omogućila implementaciju toga zakona.

"Zakon o jezicima je nepravedan i represivan i favorizira samo jedan jezik. Takva vrsta zakona produbiće međuetničke napetosti i predstavlja prijetnju unutrašnjem etničkom životu", utvrdio je makedonski predsjednik.

"Neću potpisati odredbu kojom bih dao zeleno svjetlo na taj način usvojenom zakonu, zakonu koji iskorištava evropsku zastavu, čiji amandmani nisu prošli raspravu, koji je izglasan mimo svih procedura i koji je protivustavan", poručio je.

Ne zna se na koji će način, i da li će, zakon stupiti na snagu bez potpisa predsjednika države.

Makedonski nacionalisti protive se širenju prava velike etničke albanske manjine u toj zemlji. Šestomjesečni oružani sukob koji je početkom 2001. izbio između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti odnio je između 100 i 200 života prije nego je okončan uz posredovanje Zapada.

Dok je za vrijeme sjednice ispred zgrade parlamenta u srijedu prosvjedovalo nekoliko stotina ljudi, bivši premijer i nekadašnji čelnik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski, uz pomoć nekolicine zastupnika, pokušao je spriječiti glasanje oduzimanjem mikrofona predsjedniku parlamenta Talatu Xhaferiju i polivanjem vode po njegovu stolu.

Uz pomoć čuvara glasanje je ipak sprovedeno, te je 64 poslanika od njih 120 podržalo usvajanje zakona.

VMRO-DPMNE, najveća parlamentarna i do 2016. vladajuća makedonska stranka, pokušala je potkopati zakon uloživši na njega 35 amandmana, koji su svi odbijeni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )