FOTO: pixabay

Devedesetogodišnja žena iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu koja je dobila vakcinu Pfizer-BioNTech protiv covida-19, što je označilo početak masovnog vakcinisanja u Velikoj Britaniji.

Margaret Keenan rekla je da se osjećala privilegovano što je prva primila vakcinu, javlja BBC.

Ona je, dakle, prva osoba na svijetu koja je vakcinu koje su proizveli Pfizer i BioNTech primila izvan probnih uslova u laboratoriji.

Podsjetimo, Velika Britanija u utorak kreće s uvođenjem vakcine protiv covida-19, koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, kao prva zapadna zemlja koja kreće s vakcinisanjem svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom.

Britanija je od Pfizera naručila 40 miliona doza vakcina, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Vakcine trebaju biti prevožene i skladištene na temperaturi od najmanje minus 70 stepeni Celzijevih.

Dvije kompanije su razvile specijalno dizajnirane rezervoare, u kojima se kontroliše temperatura, i u kojima se željena temperatura može održati deset dana bez otvaranja. Rezervoari se mogu koristiti za skladištenje vakcina, uz održavanje željene temperature, još sledećih 30 dana.

Jednom odmrznuta bočica s vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi frižidera (2-8 stepei).

Tržište Velike Britanije opskrbljivaće Pfeizerovo proizvodno mjesto u Puursu, u Belgiji, jedno od najvećih Pfeizerovih proizvodnih središta s preko 2.600 zaposlenih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )