FOTO: PodrinjeMedia

Rođenje bebe najradosniji je događaj u porodici i prilika da se na proslavi okupe rodbina i prijatelji. Zbog pandemije Kovida-19, i ta slavlja su odložena, a kako zaštiti novorođenče od virusa, ali i kako izgledaju prvi dani mame i bebe.

Pedijatri preporučuju da se sve posete odlože, i da brigu o bebi, uz pojačani oprez, vode najuži članove porodice.
 
Prilikom dojenja, kažu, obavezna je pojačana dezinfekcija ruku, ali i čišćenje kontaminiranih površina, kao i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt.
 
– Savjetujemo mamama da smanjimo kontakt oko bebe, dodirivanja usta, nosića ili rukica, jer su to otprilike mesta oko kojih se virus najčešće i prenosi. Umivanje bebe i pranje rukica više puta dnevno, zatim jako bitno provetravanje prostirija u kojima beba boravi tokom celoga dana – kaže Ana Stakić, viša medicinska sestra.
 
Takođe, kaže, izvođenje bebe u šetnju dolazi u obzir, s tim da se pošutje distanca od dva metra i da se ne ide na neka mjesta gdje je cirkulacija naroda velika.
 
Ljekari kažu i da je po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, i mamama koje su oboljele od kovida 19 dozvoljeno da doje svoju bebu, uz nošenje maske, i primenu svih ostalih mjera predostrožnosti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )