FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA SRBIJE

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je riječ o korona virusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je liječenje trpilo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju.

Na pitanje kakva je situacija u zdrastvenom sistemu, Lončar je rekao da je trenutno pod kontrolom, što znači da nema većih problema u vezi s korona virusom i da je cilj da svi pacijenti oboljeli od kovida koji zahtjevaju hospitalizaciju, a kojih je sada nešto više od 400, dobiju mjesta u bolnicama koja su određne za to.
 
– Ali, ne zaborative da ima i drugih pacijenata, kojih je mnogo više, a koji su čekali do sada da dođu na red, na dijagnostiku, da legnu u bolnicu, da im se rade intervencije koje nisu bile hitne. Sada sve kapacitete srpskog zdravstva reorganizujemo u jedan sistem, i za pacijente koji nisu kovid pozivitvni – rekao je Lončar novinarima.
 
To je, kako je ocijenio, novi izazov pred zdravstvenim sistemom, da se pomogne što većem broju pacijenata, kovid negativnih a sa drugim oboljenjima, što će, dodaje, trajati.
 
– Ako me pitate da li sam siguran da je korona prošla – nisam siguran. Nemam garancije i shodno tome pratićemo situaciju iz dana u dan – rekao je ministar.
 
Lončar je apelovao na sve građane da se ne opuštaju previše.
 
– Jasno je da smo se svi uželjeli normalnog života, ali još nije vreme za to. Moramo da vodimo računa, da nosimo maske, prije svega, da se vakcinišemo. To je jedini način i izlaz, da stavimo pandemiju pod kontrolu i da kažemo u nekom momentu da smo problem riješili ili da smo blizu povraku normalnom životu – rekao je Lončar.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )