FOTO: pixabay

Pojedini listovi u Australiji odbili su ponuđeni aranžman rekavši da američki džin, kao svaki monopolista, diktira uslove.

„Gugl” je pokrenuo informativnu platformu „Šoukejs” za korisnike u Australiji da bi pokazao vlastima te zemlje da je zakon koji spremaju nepotreban i da on samostalno može s medijskim kućama da usaglasi uslove plaćenog prenošenja njihovog sadržaja. Na platformi u okviru „Gugl vijesti” pojavljuju se tekstovi sedam izdavača, uključujući list „Kanbera tajms”. Ipak, najveći listovi nisu pristali na ponudu, već čekaju da parlament usvoji zakon koji će tu oblast regulisati.
 
Američki gigant i dalje snažno lobira protiv zakona koji bi ga obavezao da s medijima dogovori naknadu za objavljivanje članaka (u „Vijestima” i pretrazi) i predviđa arbitražu u slučaju da se dvije strane ne usaglase. Krajem januara je čak zaprijetio da će Australijancima sasvim ukinuti pretragu ako zakon bude usvojen. Na tapetu regulatora je i „Fejsbuk”, putem kojeg se takođe informiše ogroman broj ljudi. Ni jedna ni druga kompanija ne ulažu u proizvodnju sadržaja koji objavljuju, već samo kupe kajmak od oglasa koji su se skoro sasvim preselili kod njih.
 
Nije objavljeno koliko će novca mjesečno dobijati listovi čiji tekstovi izlaze u novom onlajn katalogu vijesti. Jedna od najvećih izdavačkih kuća – „Najn”, koja izdaje „Sidni morning herald” i „Ejdž”, nije pristala na dogovor. Oni su prokomentarisali da je „Gugl” uradio ono što svi monopoli rade – iznio je je ponudu, ali ne i mogućnost da se pregovara. „Gardijan” nije dobio komentar „Njuz korporacije”, medijske imperije Ruperta Mardoka, koja takođe ne učestvuje u „Šoukejsu”. Njen list „Australijan” piše da ponuda „teško da će zadovoljiti” tu kompaniju. U pregovorima su australijska redakcija „Gardijana” i javni servis Ej-Bi-Si, koji takođe nije htio da komentariše temu.
 
Table s vijestima u „Šoukejsu” veće su od isječaka koji se pojavljuju u „Vijestima” ili rezultatima pretrage. Izdavači će, pored novca, dobiti i rezultate analitike. Platforma je najavljena prošlog juna, ali je „Gugl” odložio lansiranje u Australiji (do sada je krenula u Njemačkoj i Brazilu), nakon što je Kanbera najavila zakon o medijima. To što je ipak pokrenuta može se posmatrati kao kompromisan potez od strane „Gugla”, ali i kao vješt manevar u daljem lobiranju kod vlade.
 
Političari sada mogu da vide kako ta kompanija zamišlja naknadu za medije, a možda će i, ako zakon bude usvojen, iz njega biti izuzet „Gugl” – ako do tada uspije da napravi ugovore s dovoljno velikim brojem publikacija za „Šoukejs”. Spisak internet platformi na koje će se zakon odnositi podložan je promjenama. „Gugl” se, na primjer, uspješnim lobiranjem već izborio da se ne odnosi na njegov video-servis „Jutjub”.
 
Premijer Skot Morison je prošlog četvrtka, posle sastanka s generalnim direktorom „Gugla” Sundarom Pičajem, rekao da je sve veći optimista da ta kompanija neće ukinuti Australijancima svoj najpopularniji proizvod – pretragu (94 odsto tržišnog udjela). „Majkrosoft” je najavio da je spreman da unaprijedi svoj pretraživač „Bing”, koji ima svega 3,6 odsto tržišta u Australiji, da bi popunio upražnjeni prostor ako se „Gugl” povuče.
 
Morison je i sastanak s Markom Zakerbergom opisao kao konstruktivan, ali je naglasio da vlada ostaje pri namjeri da usvoji zakon. „Fejsbuk” prijeti da će u tom slučaju zabraniti korisnicima u Australiji da objavljuju i dijele vijesti.
 
Podržavaoci zakona smatraju da su džinovi interneta postali monopolisti u važnom segmentu informisanja i da je neke mjere davno trebalo uvesti. Predlog zakona, trenutno u završnoj fazi usvajanja u parlamentu, mogao bi da predstavlja presedan koji će druge zemlje slijediti.
 
„Gugl” i „Fejsbuk” su dugo odoljevali zahtjevima da plaćaju medijima za vijesti koje prenose, smatrajući da je dovoljno to što im „besplatno daju milijarde klikova”, odnosno što korisnici preko ovih platformi odlaze na medijske sajtove. Stvari se polako mijenjaju otkako je 2019. usvojena Direktiva EU o autorskim pravima, koja u jednom članu daje pravo novinskim kućama da od internet platformi traže naknadu ukoliko objave makar dio vijesti.
 
Francuskim medijima 76 miliona dolara

PARIZ – Kompanija „Gugl” se saglasila da grupi francuskih medija tokom naredne tri godine plati 76 miliona dolara nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava. Agencija Rojters navodi da je „Gugl” spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa svakim od njih pojedinačno potpisati sporazume.
 
Kako je preno Tanjug, u drugom dokumentu je nagodba po kojoj je Gugl pristao da plati 10 miliona dolara istoj grupi medija u zamenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor. Prema tom sporazumu najviše novca, 1,3 miliona dolara, dobiće pariski „Mond”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )