FOTO: glassrpske

Kompanija “Fajzer” objavila je danas da je počela sveobuhvatno kliničko ispitivanje lijeka protiv virusa kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okruženju osoba koja se zarazila.

Više kompanija, među kojima “Merk” i “Roš”, radi na takvim lijekovima koji se nazivaju antivirusni.
 
Oni djeluju tako što sprečavaju virus da se replicira.
 
U slučaju pozitivnih rezultata, “mislimo da će taj lijek pomoći da se virus veoma rano zaustavi – prije nego se uspije snažno replicirati – sprečavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak inFekcije kod drugih”, rekao je Mikael Dolsten, naučni direktor u “Fajzeru”.
 
Takav pristup može se kombinovati s vakcinama protiv kovida.
 
Ovaj lijek, nazvan Pf-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.
 
U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja učestvovaće više od 2.600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dva puta na dan tokom pet do 10 dana, a drugi će primati placebo.
 
Lijek je već ispitan na više desetina ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje.
 
Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti posebno djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uveliko razmnoži.
 
“Fajzerov” lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobijen prilagođavanjem nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za sars-kov-dva.
 
Lijek će se primjenjivati u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )