FOTO: telegraf.rs

Sjetni zvuci pjesme "Kada odem" zaorili su se sinoć Trgom slobode u Novom Sadu.

“Kad me đavo isprati, glavnim sokakom i kad mjesečina zavije moj trag, nemoj tugovati, jer jednom svakom mali nijemi slavuj doleti na prag.”
 
Cvijeće, svijeće i stotine uplakanih lica ispunilo je sinoć centar grada o kome niko ljepše nije pjevao od Đorđa Balaševića. Građani su se spontano okupili najprije ispred kuće čuvenog kantautora, a potom i na Trgu kako bi mu odali poštu.
 
Prvi put u istoriji, svjetla Gradske kuće ugašena su u znak žalosti i poštovanja. Novi Sad od sinoć tuguje za jednim od njegovih najdražih sinova, Đorđem Balaševićem.
 
Prema odluci gradonačelnika Miloša Vučevića, rasvjeta Gradske kuće sinoć nije sijala. Mrak u kom se nalazi simbol grada, oslikava raspoloženje njegovih stanovnika.
 
Stotine sugrađana spontano se okupilo na Trgu slobode pa su se aplauzom, pjesmom i upaljenim svijećama opraštali se od najvećeg kantautora naših prostora.
 
Zastave su spuštene na pola koplja, a po nezvaničnim informacijama u Novom Sadu biće proglašen Dan žalosti kada porodica odredi datum sahrane.
 
Kada je pjesmu “Kada odem” zamijenila njegova čuvena “Slovenska”, svi su uglas zapjevali.
 
Ako umrem mlad
 
Posadi mi na grobu samo ružmarin
 
Ne dozvoli tad
 
Da naprave od toga tužni treći čin
 
Nek mi ne drže govore
 
Nek drugom pletu lovore
 
Ako umrem mlad
 
Zaustavljen u koraku i snu
 
O zagrli me sad
 
Jako, najbolje što znaš
 
I nemoj crnoj ptici da me daš
 
Ma ne, ne brini
 
Proći če za tren
 
Ja sam samo malo lud i zaljubljen

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Uslijedila je pesma “D moll”, a potom i njegove druge balade. Svaka je ispraćena aplauzom i otpjevana kroz uzdahe.
 
Kada je u pjesmi “Odlazi cirku” rekao: “Laku noć, dame i gospodo, eto i ova predstava je završena. Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas” vjerovatno nije mogao da sluti da će mu “Laku noć, Đole” posljednji put uputiti sa ovog mjesta.
 
Podsjetimo, poznati srpski kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini u Novom Sadu. On je bio primljen na Infektivnu kliniku u KC Vojvodine gdje se liječio od upale pluća.
 
Đorđe je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Odrastao je u tom gradu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi „Neki novi klinci“. Tu je živio sa suprugom Oliverom sa kojom je imao troje djece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )