FOTO: null

Oko 400.000 kilograma krastavca kornišona, koji je otkupljen od kooperanata iz oblasti Podrinja, propalo je i završilo na deponiji smeća u krugu zadruge "Voćar-Agrona“ kod Zvornika.

Glavni uzrok ovakve katastrofalne situacije za ovu zadrugu je u izrazito narušenoj potražnji isporuke svježeg krastavca iz BiH, odnosno Podrinja, ka stalnim kupcima u EU.

Naime, ovog ljeta se u Evropi "desio" izrazito i neuobičajno dobar rod krastavca kornišona, što je sasvim narušilo dosadašnju dobru potražnju za ovim povrćem iz BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, posjetio je danas zadrugu "Voćar-Agrona"  kako bi se uvjerio u probleme s kojima se u njoj susreću.

Nakon sastanka sa predstavnicima ove zadruge, Salkić je naglasio da je neophodno što hitnije naći put za rješenje ovog problema.

"Pozivam nadležna ministarstva da urgentno djeluju, jer bi totalni prekid otkupa iz EU mogao izazvati velike i trajne štete", upozorio je Salkić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )